Foto: torange.us

Društvo

PANČEVO: Visok procenat vakcinisane dece u Južnobanatskom okrugu

Pančevo, Pon, 21/08/2017 - 13:05
Aleksandar Stojković

Alarmantni podaci iz medija o niskom procentu vakcinisane dece MMR vakcinom u pojedinim gradovima Srbije, naveli su nas je da potražimo podatke o nivou imunizacije u našem regionu.

- Obuhvat imunizacije MMR vakcinom u Južnobanatskom okrugu u 2016. godini bio je oko 95%, obavestila nas je načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti u Pančevu, dr Slađana Tomić. Načelnica je takođe navela da je u Pančevu 98% dece prošle godine vakcinisano ovom vakcinom.

U Južnobanatskom okrugu tokom 2016. godine prijavljeno je 59 slučajeva odbijanja vakcinacije i oni su prijavljeni sanitarnoj inspekciji. U Pančevu su u svega sedam slučajeva roditelji odbili da vakcinišu dete.

- Nekada su odbijanja opravdana, pa se tokom nedelje imunizacije pregledaju svi kartoni i ponovo šalju pozivi za vakcinaciju, rekla je za 013info dr Tomić.

Revakcinacija dece vakcinisane MMR vakcinom vrši se u sedmoj godini života. I tu su rezultati odlični pa se u Južnobanatskom okrugu, kao i u Pančevu, revakciniše oko 98% dece.

- Obuhvat imunizacije MMR vakcinom mora biti 95% da bi se postigao kolektivni imunitet. Dostizanjem tog nivoa štite se i oni koji ne mogu biti vakcinisani zbog kontraindikacija, naglasila je dr Tomić.

Načelnica Centra se osvrnula i na glasine o štetnosti vakcine.

- Treba slušati nauku i struku. Svaki lek i svaki preparat može dati neželjenu reakciju, ali je korist svakako na strani imunizacije. Mogu pohvaliti sve roditelje Južnobanatskog okruga koji slušaju struku i dovode decu na vakcinaciju. Ovako veliki obuhvat imunizacije je zahvaljujući koordinatorima, pedijatrima i njihovim timovima, rekla je dr Tomić, koja dva puta godišnje obilazi svakog koordinatora imunizacije u Južnobanatskom okrugu.

Zahvaljujući MMR vakcini, koja štiti od zaušaka, rubeola i malih boginja, broj obolelih i umrlih je drastično smanjen. Pre uvođenja vakcinacije protiv malih boginja 1971. godine, u Srbiji su se svake godine javljale epidemije sa brojem obolelih od 262 do 521 na 100.000 stanovnika. Prošle godine u susednoj Rumuniji 24 osobe su umrle od malih boginja.

 

 Marketing

Najnovije vesti