• PANČEVO: Visoke koncentracije polena dovode do jakih alergijskih reakcija

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Visoke koncentracije polena mogu dovesti do jakih alergijskih reakcija, i zbog toga je neophodno da osobe koje su sklone alergijama uzimaju terapiju koju su im prepisali lekari, ali i da ukoliko je moguće, izbegavaju odlazak u prirodu u ranim jutarnjim časovima.

    Prim. dr Dubravka Nikolovski, iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo, saopštila je za 013info da su u šesnaestoj kalendarskoj nedelji  ove godine zabeležene najveće koncentracije polena breze, koji je tokom tri dana bio detektovan u veoma visokim koncentracijama.Umereno visoke koncentracije polena  koje mogu kod alergičnih osoba dovesti do pojave alergijskih reakcija su zabeležene tokom dva dana za polen breze i oraha, tokom tri dana za polen duda i tokom četiri dana za polen hrasta. U narednoj nedelji se očekuje porast koncentracija polena graba, oraha, duda, platana i hrasta i opadanje koncentracija polena jove, topole i bresta. Koncentracije polena javora, breze, tisa i čempresa, bukve, jasena, četinara, vrba i kopriva će biti u stagnaciji.

    Polen je inače najsnažniji prirodni aeroalergen. Čestica polena ne mogu zbog svoje veličine da prodru duboko, tako da se uglavnom zadržavaju u gornjim delovima disajnog sistema i izazivaju alergijski rinitis, ali i alergijski konjuktivitis i alergijsku astmu.  Simptomi se javljaju periodično, zavisno od sezone polinacije određene vrste biljaka. Proleće je vreme polinacije drveća, kada se detektuje polen alergenih vrsta kao što su breza i jova. Sada građani treba posebnu pažnju da obrate na polen breze čije su koncentracije dostigle maksimum od početka godine, izjavila je dr Nikolovski.

    Dodala je i da na koncentraciju polena veoma mnogo utiču meteorološki faktori.

    Da bi biljna vrsta imala alergeni potencijal treba da je zastupljena na određenom području, da proizvodi polen u velikim količinama, da se oprašuje vetrom i da u polenovim zrnima ima alergene koji u kontaktu sa sluznicama izazivaju alergijske reakcije.

    Dr Nikolovski preporučuje da osobe koje su osetljive na polen treba da se informišu o kretanju polenskih alergena na stranicama Zavoda za javno zdravlje, Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije, kao i na stranicama evropskih aerobioloških asocijacija ukoliko planiraju putovanje u inostranstvo.

    Danas postoje i mobilne aplikacije preko kojih su ovi podaci brzo dostupni. Za odlazak u prirodu treba da izaberu dan nakon kiše jer su tada koncentracije polena u vazduhu najniže. Sunčano i vetrovito vreme doprinosi povećanju koncentracija polena u vazduhu. Nakon boravka u prirodi treba oprati ruke, istuširati se, oprati kosu i presvući odeću. Rublje ne treba sušiti na otvorenom u vreme visokih koncentracija polena. Tokom izlaska napolje, treba nositi sunčane naočare i šešire. Dlaka kućnih ljubimaca takođe sakuplja polen, pa je potrebno i njih redovno četkati i prati.

    U alergološku ambulantu koja se nalazi u Specijalističkom centru, pacijenti u gotovo istom broju dolaze tokom svih godišnjih doba, a razlika je samo u uzroku nastanka reakcija.

    Dr Slavica Đurica, alergolog, navela je da se sada javljaju pacijenti koji imaju respiratorne tegobe, da osobe koje su podložne alergiji na polen treba da izbegavaju izlazak po sunčanom i toplom vremenu, pre svega u prepodnevnim satima, i da svakako koriste terapiju koju im je dodelio specijalista.

    Visoke koncentracije polena mogu dovesti do jakih alergijskih reakcija, i zbog toga je neophodno da osobe koje su sklone alergijama uzimaju terapiju koju su im prepisali lekari, ali i da ukoliko je moguće, izbegavaju odlazak u prirodu u ranim jutarnjim časovima.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo