Pančevo
Društvo

PANČEVO: Zaštitniku građana 152 pritužbe na rad organa lokalne samouprave prošle godine

Pančevo, Uto, 30/07/2019 - 12:31
Ivana Vlajovic


Zaštitniku građana grada Pančeva, odnosno Lokalnom ombudsmanu, u toku 2018. godine, radi ostvarivanja prava, obratilo se 1.127 građana. U istom periodu, podneto je 152 pritužbe na rad organa lokalne samouprave, a lokalni ombudsman grada Pančeva po sopstvenoj inicijativi postupao je 8 puta.

Kada su u pitanju obraćanja građana na propuste organa čija kontrola nije u nadležnosti lokalnog ombusmana građani su upućivani na Zaštitnika građana RS i Pokrajinskog zaštitnika – ombudsmana, a ukoliko se problem odnosio na institucije gde ni ovi zaštitnici nisu nadležni upućivani su na druge organe, najčešće pravosudne.

Od 152 pritužbe građana na rad organa lokalne samouprave, najveći broj se odnosio na rad Sekretarijata za inspekcijske poslove i Javno - komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija. U postupanju po ovim predmetima, prema rečima Jelene Stojković Sokolović, lokalnog ombudsmana grada Pančeva, bitno je naglasiti da su zaštićena prava ne samo građana koji su podneli pritužbu, već i prava svih onih građana, koji se nisu obraćali Zaštitniku, a imaju isti problem.

Najslikovitiji primer iz prethodne godine kako su po jednoj pritužbi zaštićena prava svih građana na koje se problem odnosi je izjednačavanje prava svih srednjoškolaca sa teritorije Grada i omogućavanje subvencionisanja troškova prevoza srednjoškolaciam koji koriste druga autotranportna preduzeća na putu do škola u onim mestima do kojih ne saobraća ATP Pančevo.
MarketingNajnovije vesti