• Pančevu, Vršcu, Kovinu i Plandištu odobrena sredstva za finansiranje programa zamene stolarije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je rešenje kojim se odobrava finansiranje programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koje sprovode jedinice lokalne samouprave (JLS). Iz južnog Banata na spisku su Pančevo, Vršac, Kovin i Plandište.

    Sudeći po dokumentu, Pančevo je za ovu namenu opredelilo dva miliona dinara, a od ministarstva je traženo takođe dva miliona. Ista sredstva je namenio (i tražio) i Kovin, dok su Vršac i Plandište opredelili po milion i toliko zatražili od ministarstva.

    Program se odnosi na stambene zgrade, porodične kuće i stanove, a sprovode ga jedinice lokalne samouprave (JLS).

    Jedinice lokalne samouprave tražile su od pomenutog ministarstva 224.299.536,32 dinara, iako je u samom javnom pozivu prethodno navedeno da ukupna raspoloživa sredstva podsticaja Ministarstva rudarstva i energetike za realizaciju ovog programa iznose 54.000.000 dinara.

    Međutim, na javni poziv je pristiglo gorenavedenih 67 prijava JLS koje su ocenjene kao uredne i koje su obezbedile sopstvena sredstva u budžetu za finansiranje Programa. Imajući u vidu veliko interesovanje JLS, Ministarstvo je, kako se navodi u zvaničnoj dokumentaciji, preduzelo sve potrebne mere da se finansira što veći broj Programa.

    „S tim u vezi, Ministarstvo je obezbedilo 20.000.000 dinara na osnovu odustajnja grada Niša od finansiranja projekta unapređenja energetske efikasnosti ‘Rekonstrukcija i adaptacija objekta osnovne škole ‘Bubanjski heroji’, kome su dodeljena sredstva odlukom broj 312-01-621/2020-06 od 15.03.2021. godine, kao i dodatna sredstva u iznosu od 150.299.536,32 dinara, koja su neophodna da bi se finansirali Programi u svih 67 JLS čije su prijave ocenjene kao uredne“, objašnjavaju.

    To, dakle, znači da je ministarstvo odlučilo da u punom iznosu finansira sve programe.

    „U petak ćemo biti u Kraljevu, gde ćemo potpisati ugovore sa lokalnim samoupravama i otpočeti realizaciju projekata podizanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Potom slede dva javna poziva koja raspisuju lokalne samouprave – sa kompanijama koje će radove izvoditi, a potom i sa građanima. U pitanju je veliki projekat koji će se realizovati u nekoliko narednih godina”, rekla je dministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, tokom posete Smederevskoj Palanci.

     

    Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je rešenje kojim se odobrava finansiranje programa energetske sanacije. Iz južnog Banata na spisku su Pančevo, Vršac, Kovin i Plandište.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo