• Partnerski projekat iz Pančeva prvi put podržan od strane fonda Kreativna Evropa Evropske Unije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Agencija KomunikArt iz Pančeva jedan je od partnera na novom međunarodnom projektu „Remix Comix”, u kome učestvuju organizacije iz Srbije, Slovenije, Češke i Holandije, a koji je podržan od strane programa Kreativna Evropa Evropske Unije. Ovo je prvi put u istoriji Grada Pančeva da je jedna lokalna organizacija zavredila pažnju uglednog i važnog fonda, kao što je Kreativna Evropa.

    Projekat „Remix Comix“ će se realizovati u intervalu od 24 meseca, od juna 2022. do juna 2024. godine. Pored Agencije KomunikArt iz Pančeva, u projektu učestvuju i lider, Multimedijalni centar Led Art iz Novog Sada, Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture, Lustr Festival Ilustrace (Češka), Stichting Zid (Holandija) i Forum Ljubljana Zavod za umetnisko in kulturno produkcijo (Slovenija).

    Glavni cilj projekta “Remix Comix” je stvaranje novih i inovativnih savremenih stripova, koji preispituju dominantne modele predstavljanja nasleđa, radi razvijanja i animiranja nove publike. Poseban fokus je na publici koja pripada manjinama i socijalno marginalizovanim grupama, kao bi se povećao njihov pristup i učešće u kulturnim događajima.

    Monika Husar Tokin, direktorka Agencija KomunikArt i jedna od koordinatorki na projektu je ovim povodom izjavila: „Posebno nam je drago što će se Pančevo naći na mapi evropski vrednih i važnih projekata, i što smo mi, kao Agencija KomunikArt, učestvovali u kreiranju ovog inovativnog programa, koji je pre svega namenjen strip autorima/kama i marginalizovanim grupama u našem gradu, ali i široj publici. Raduje me što će Pančevo u naredne dve godine ugostiti više od 25 umetnika/ca i profesionalaca/ki iz kulture i umetnosti iz više evropskih zemalja, kao i to što ćemo lokalnim strip i drugim umetnicima/cama biti u mogućnosti da ponudimo odlazak na rezidencije u partnerske zemlje. Ovo je veliko priznanje za naš trud, koje dolazi nakon dve uspešne godine realizacije Međudržavnog sporazuma u oblasti stripa i kulture čiji smo potpisnici, zajedno sa Gradom Pančevom i Francuskim institutom, a koji se u vidu rezidencijalnih strip programa odvija u Pančevu i Angulemu (Francuska)“.

    Razvoj inovativnih formata stripa odvijaće se u naredne dve godine u javnom prostoru pet evropskih gradova – Novog Sada, Ljubljane, Amsterdama, Praga i Pančeva, a stripovi će biti kreirani kroz saradnju strip autora/ki, pisaca i književnica, aktivista/ki i lokalnih zajednica u četiri partnerske zemlje, navodi se u saopštenju.

    Glavne aktivnosti u okviru ovog projekta biće dve konferencije na kojima će biti predstavljene dobre prakse, uz razmenu mišljenja i diskusiju o odnosu stripa sa nevidljivim nasleđem, javnim prostorima i socijalnom inkluzijom, kao i pet rezidencijalnih programa, u okviru kojih će pet umetnika na rezidencijalnom boravku kreirati pet stripova u javnom prostoru. Među ostalim aktivnostima realizovaće se šetnje posvećene nasleđu, kroz koje će rezultati projekta biti predstavljeni široj publici.

    Rezultat projekta biće pet stripova u javnom prostoru, jedno kataloško izdanje posvećeno projektu, kao i film. U projektu će učestvovati 25 multidisciplinarnih učesnika iz svake zemlje (strip autori, pisci, pesnici, aktivisti iz domena zajednice i nasleđa, stručnjaci), kao i više od 100 predstavnika zajednica iz marginalizovanih grupa. Stripovi će biti kreirani na prometnim lokacijama poput parkova, prodavnica, gradskih trgova, i promovisani kroz već postojeće stripove i festivale unutar ovih zajednica.

    Učesnici će kroz projekat imati priliku za interkulturnu i umetničku razmenu, kao i prostor da otkriju nevidljjivo nasleđe – ono koje nije dovoljno predstavljeno u muzejima, školskim udžbenicima, TV programima i turističkim vodičima.

    Strip instalacije u javnim prostorima kao i konferencija „Strip, nasleđe i savremena umetnost“   koje se realizuju u Novom Sadu zvanični su deo programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

    Agencija KomunikArt iz Pančeva jedan je od partnera na novom međunarodnom projektu „Remix Comix”, u kome učestvuju organizacije iz Srbije, Slovenije, Češke i Holandije, a koji je podržan od strane programa Kreativna Evropa Evropske Unije. Ovo je prvi put u istoriji Grada Pančeva da je jedna lokalna organizacija zavredila pažnju uglednog i važnog fonda, kao što je Kreativna Evropa.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]