• Pecaroši se vraćaju na Ponjavicu, uskoro će i kupači

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Po analizama vode i mulja, u južnobanatskom vodotoku nema više teških metala, voda većim delom pripada drugoj kategoriji, što je zadovoljavajuće i za kupanje, piše Politika.

    JKP „Zelenilo” iz Pančeva, kao upravljač parkom prirode „Ponjavica”, na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, dobilo je pola miliona dinara za izgradnju eko platforme za sportski ribolov. To će obradovati Omoljičane i Brestovčane, koji se posle godina apstinencije, vraćaju sa ribolovačkim štapovima na obale ovog južnobanatskog vodotoka.

    „Ovde više dolazimo da se družimo i provedemo neko vreme na vodi i u prirodi, nego što je važan ulov. Voda sada jeste čistija, to se vidi i golim okom, od čuvara čujemo da se redovno kontroliše, a i đubreta je manje. Ne znam da li se narod urazumio, pa ne baca svašta u vodu i na obale, ili nadležni redovnije čiste”, kaže jedan od pecaroša rekreativaca na lokaciji kod mlina u Banatskom Brestovcu.

    Njegov utisak potkrepnjuje i podatak da vodu i mulj Ponjavice redovno uzorkuje i analizira Zavod za javno zdravlje u Pančevu. Po njihovim nalazima, ovde više nema teških metala, voda većim delom pripada drugoj kategoriji, što je po oceni struke zadovoljavajuće za kupanje i rekreaciju. Pančevačko „Zelenilo” od 2015. brine o Ponjavici i tako što je svake godine na dve lokacije poribljava, ravnomernim puštanjem mlađi.

     „Vladamo se prema Programu upravljanja ribolovnim područjem i imamo različitih vrsta riba kojima poribljavamo vodotok. Samo ove godine je pušteno 100 kilograma šarana, isto toliko deverike i tokom maja biće završeno postavljanje pet smuđevih gnezda. Takođe, Odsek za biologiju Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada je utvrdio da u vodotoku Ponjavice živi deset vrsta riba, a „Zelenilo” je, kao upravljač, izradilo i desetogodišnji plan upravljanja ribarskim područjem, kaže Danilo Bjelica, direktor JKP „Zelenilo”, napominjući da je svrha poribljavanja uspostavljanje ravnoteže između riba koje su biljojedi i grabljivica.

    Namera je, po njegovim rečima, da se pre svega vrate autohtone vrste i sve radi na osnovu Programa upravljanja Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, a na osnovu uslova Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Strogo zaštićena vrsta ribe ovde je zlatni karaš, a pokazale su se istinitim i priče meštana, da u Ponjavici žive i vidre. Vest zvuči neverovatno, jer je ovo područje koje država štiti drugim stepenom zaštite, godinama važilo za zagađeno, a vidre koje pripadaju porodici kuna koje nastanjuju samo izuzetno čiste vode.

    Sportski ribolovci iz kraja, ali i gosti koji dolaze iz Smederava, Kovina, pa i Beograda, na pecanje ovde mogu samo sa dozvolom koja se kupuje u Banatskom Brestovcu kod čuvarske službe područja, koja je na terenu 24 sata. Dozvoljen je rekreativni ribolov, sa najviše dve udice na svakom štapu, na šta upozoravaju informativne table.

     „Nedavno smo sprečili nedozvoljen izlov ribe mrežama. Naši čuvari izvadili su dve mreže iz Ponjavice. Naš posao je i da uspostavimo uređen sistem, zaustavljanjem nedozvoljenog izlova ribe, jer već godinama istrajno radimo i na uređenju obale, plaže i izletišta oko Ponjavice”, napominje Danilo Bjelica, direktor JKP „Zelenilo” u Pančevu.

     

    Po analizama vode i mulja, u južnobanatskom vodotoku nema više teških metala, voda većim delom pripada drugoj kategoriji, što je zadovoljavajuće i za kupanje…

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo