Novi direktor Apoteke Pančevo Milan Babić

Plata od grada a kome dugovi?

Pančevo, Pet, 15/07/2016 - 12:44
Vladimir ĐokovićPANČEVO, 15. jul - Novog direktora Apoteke Pančevo, Milana Babića koji je na ovo mesto izabran početkom jula a prethodno je nekoliko meseci bio na čelu nadzornog odbora Apoteke, zatičemo u danu kada se očekuje isplata martovske plate.

„Već je treća plata koju isplaćujemo zahvaljujući osnivaču Gradu Pančevu. Trenutno je u Apoteci Pančevo 81 zaposleni. Samo osnovni dug, bez kamata i troškova, prema veledrogerijama je oko 620 miliona. A ukupna zaduženost je veća, jer svakog meseca postoje troškovi rada Apoteke koja sada radi u 12 objekata, kao i dugovanja prema Poreskoj upravi“,  navodi Milan Babić, diplomirani ekonomista koji je više godina vodio filijalu AIK banke u Pančevu.

Novi direktor ocenjuje da Apoteka Pančevo ima stručni kadar koji kako kaže savršeno radi a odgovornost za stanje u kojem se ova gradska ustanova našla vidi u drugim segmentima posla. Za samo četiri godine Babić je četvrti direktor Apoteke, a za godinu dana treći.

„Zaposleni dolaze na posao. Poslednja nabavka lekova bila je u decembru 2015. Godine od tada prodaju se samo zalihe robe. Poslednja plata isplaćena iz prihoda Apoteke bila je u decembru prošle godine”,  ističe Babić.

Novi direktor objašnjava da je osnovni problem Apoteke Pančevo kako skinuti nagomilani dug. Bez tog duga, Babić smatra, Apoteka bi mogla da posluje, i isplaćuje zarade u skladu sa rezultatima rada.

„U toku je usaglašavanje sporazuma o preuzimanju duga. Uključeni su Grad Pančevo kao osnivač, veledrogerije koje su poverioci  i Apoteka Pančevo. Očekujemo stavove Ministarstva zdravlja I Ministarstva finansija. Problem je očigledno sistemski jer su se u sličnim situacijama našle i gradske apoteke u Novom Sadu i Vranju” , objašnjava Milan Babić.

O problemu prezaduženosti Apoteke Pančevo prvi put se u javnosti pojavio pre godinu dana kada je i došlo do smene direktorke.  Na prelomu dve godine poverioce je izdalo strpljenje pa su za iznose duga blokirali Apoteku, a nešto kasnije usledile su i prinudne naplate duga popisivanje i oduzimanjem robe. Sami zaposleni su ukazivali na probleme, javno protestujući ne samo u Pančevu, već i ispred Vlade Srbije. 

 V. Đoković
MarketingNajnovije vesti