Projekat zavod
Nagrade đacima u okviru konkursa „Zavisnost na ignore“

Podizanje znanja o bolestima zavisnosti

Pančevo, Sub, 25/06/2016 - 09:54
Ivana Predić


PANČEVO, 25. jun - U okviru projekta „Zavisnost na ignore“, koji sprovodi Zavod za javno zdravlje Pančevo, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine, raspisan je konkurs za učenike viših razreda osnovne škole i đake srednjih škola, a u petak, 24. juna, dodeljene su nagrade.

Deca su se takmičila u dve kategorije - kratak film i poster na temu prevencije bolesti zavisnosti (droga, alkohol, pušenje, kocka, internet).

Za najbolji likovni rad proglašen je rad Adama Toldija, učenika sedmog razreda Osnovne škole „Majšanski put“ iz Subotice. U kategoriji filmova, prvo mesto je osvojila ekipa osnovne škole iz Crvenke, koja je ujedno bila i najaktivnija obrazovna ustanova na konkursu. Zbog toga su nagrađeni laptopom, a učenici su dobili na poklon tablete.

Trudili smo se da pokažemo u filmu kako možemo da se borimo protiv zavisnosti na internetu. Deca koja su stalno na kompjuteru nemaju s kim da se druže, i da podele svoje probleme. Zatvaraju se u sebe, što je loše za njih”, rekla je Dušica Trbojević, jedna od autorki nagrađenog filma.

Prema mišljenju fejsbuk pratilaca, za najbolji video proglašen je film učenika OŠ „Bora Radić“ iz Bavaništa.

Jelena Simičić, jedna od autorki filma, opisala je na koji način su ona i njeni drugovi pokušali da približe temu zavisnosti:

„Drugovi iz razreda pomogli su su svom drugu da se reši zavisnosti od interneta tako što su ga izveli u park, a onda mu je drugarica pomogla da nauči za pismeni iz engleskog i dobio je peticu. Posle toga je ređe išao na internet”.

Za najaktivniju srednju školu proglašena je Srednja Tehnička škola „23 maj“  iz Pančeva, i nagrađeni su fotoaparatom.

Na konkursu je učestvovalo 410 dece, iz 15 vojvođanskih škola - 11 osnovnih i četiri srednje. Pristiglo je 290 radova - osam filmova i 282 likovna rada.

Teme koje su đaci ponudli bile su, prema mišljenju dr Ljiljane Lazić, direktorke Zavoda za javno zdravlje Pančevo, dobre.

„Osnovci su bili kategorični da ne treba konzumirati drogu, alkohol, kocku. To je njihov stav, a da li će takvo biti i njihovo ponašanje, to ćemo videti. Srednjoškolci su kroz radove razmišljali o tome kako se odupreti tim izazovima, jer je to već vreme kada im se takve stvari nude. Mislim da smo podigli znanje o bolestima zavisnosti među učenicima i zadovoljni smo komunikacijom koju smo ostvarili s njima, pre svega preko fb stranice zavisnost na ignore“, rekla je dr Ljiljana Lazić.

Ona je istakla da će projekat sprovoditi do kraja godine, kroz predavanja i komunikaciju sa učenicima.

I. Predić 
MarketingNajnovije vesti