Predstavnici UNICEF-a u poseti Domu zdravlja Pančevo

Podrška razvoju dece u ranom detinjstvu

Pančevo, Čet, 21/04/2016 - 16:28
Ivana PredićPredstavnici UNICEF-a posetili su u sredu, 20. aprila, Doma zdravlja Pančevo, u okviru realizacije projekta UNICEF-a i Ministarstva zdravlja pod nazivom ,,Jačanje kapaciteta pedijatrijske zdravstvene zaštite za podršku razvoju dece u ranom detinjstvu“. Sastanku su prisustvovali predstavnici grada, Centra za socijalni rad ,,Solidarnost“ Pančevo, ,,Spomenka“ i udruženja ,,VelikiMali“.

U okviru projekta pedijatri i patronažne sestre pohađale su nekoliko obuka, a poslednja u nizu biće održana krajem ovog meseca.

Na skupu su razmenjene informacije od značaja za unapređivanje položaja dece u ranom razvoju, a razgovaralo se i o potrebi formiranja procedura, nakon čega će biti potpisan i sporazum o saradnji Doma zdravlja i UNICEF-a. Dogovoreno je da u narednih nekoliko nedelja sve službe dostave svoje predloge, kako bi se sastavio protokol i potpisao krajem maja.

„Sastanak je namenjen definisanju prvih prioritetnih zadataka, komunikacije i unapređenju saradnje u detekciji razvojnih odstupanja i intervenciji podrške dece čiji se razvoj ne odvija očekivano“ , rekla je Stanislava Vučković, savetnik u kancelariji UNICEF-a u Srbiji.

Dr Slobodan Ovuka, direktor Doma zdravlja Pančevo istakao je da je ta ustanova prva u Srbiji koja je uključena u podršku Razvojnom savetovalištu u Službi za zdravstvenu zaštitu dece. Razvojno savetovalište počelo je sa radom još 2001. godine.

„Mi smo prepoznali program koji je kvalitetan i pokušavamo da pomognemo našim najmlađim sugrađanima da svoj period detinjstva i odrastanja provedu što bezbolnije. Takođe, želimo da pomognemo roditeljima i zbog toga je sređeno Savetovalište za psihofizičku pripremu trudnica, što uključuje školu roditeljstva jer već prilikom razvoja ploda u materici počinje razvoj malog bića“, rekao je Ovuka.

Znanja koja su stekli tokom obuka pedijatri će primenjivati u praksi, kroz novi pristup detetu koje se sada posmatra celovito.

 „Pediajatar ne treba da gleda dete kako se samo telesno razvija i motorički već da prati kako teče njegov emocijalni i socijalni razvoj , kako dete uči. Treba da podržimo porodicu i ta podrška porodici ide kroz neki savetodavni rad gde mi pored osnovnih saveta koje dajemo za ishranu, telesnu aktivnost, pružamo roditeljima određene informacije i savete“, izjavila je prim. Milica Miodrag pedijatar.

UNICEF je u okviru projekta, koji se sprovodi u još deset gradova u zemlji, Domu zdravlja Pančevo donirao didaktička sredstva i nameštaj koji bi uskoro trebalo da stignu, a preuređena je i prostorija u okviru Savetovališta, koja će biti namenjena Razvojnom savetovalištu.

I. Predić

 
MarketingNajnovije vesti