Centar za obuku pilota ‚‚Falcon"

Pogled na Pančevo iz druge perspektive

Pančevo, Uto, 26/07/2016 - 20:24
Tanja Marin


PANČEVO, 26.jul - Pre Drugog svetskog rata Pančevo je u vojnim i civilnim krugovima bilo poznato, između ostalog, i po Prvoj pilotskoj školi, u kojoj su brojni veliki piloti tadašnje Jugoslavije naučili da upravljaju avionima. Pilotske škole već decenijama u nazad nema u našem gradu, a današnje generacije uglavnom ni ne znaju da su davno polaznici ove škole svoje prve letačke sate provodili nadletajući Pančevo.

Međutim, ljubitelji letenja odlučili su pre nekoliko godina da u naš grad vrate tradiciju obuke novih pilota. Oni su osnovali Centar za obuku pilota ‚‚Falkon", u kojem polaznici imaju priliku da nauče da lete ultralakim letelicama i motornim zmajevima. Instruktori u ovoj školi su iskusni piloti sa mnogo sati naleta i velikim iskustvom obučavanja polaznika na različitim letelicama, često znatno kopleksnijih za upravljanje od aviona na kojem se obučavaju polaznici u ovoj školi. Svi budući piloti prvo prolaze teorijsku obuku, zatim i letačku obuku koja se sastoji od 30 sati letenja avionom ili 20 sati letenja motornim zmajem, nakon čeka izlazi na polaganje pilotskog vozačkog i teorijskog ispita.

pilotska skola.jpg

Svršeni polaznici dobijaju certifikat i sportsku međunarodnu dozvolu za letenje. Kako je program obuke usklađen sa svim evropskim standardima i vazduhoplovnim propisima dozvola za letenje piloti mogu da lete ultralakim avionima u svim zemljama sveta u kojima važe ovi propisi. Ograničenja nema i svako uzrasta od 16 do 66 godina može da upiše pilotsku školu. 

Letelica na kojoj budući piloti uče da pilotiraju, ‚‚SILA 450", proizvedena je u fabrici ‚‚Aero east". Ovaj avion je domaće proizvodnje i napravljen je u Kraljevu, u jedinoj fabrici sportskih aviona u Srbiji. Idealan je za početnike, zbog lakoće upravljana i izuzetno je bezbedan, jer ceo avion ima raketni padobran: Ima dolet 1000 kilometara u idealnim vremenskim uslovima (100 litara goriva) i može da leti do 4.500 metara visine. 

Centar za obuku pilota ‚‚Falkon" se ne bavi samo školom letenja već i svim ljubiteljima letenja, onima koji vole uzbuđenje i povišen adrenalin, ali i onima koji bi voleli da vide Pančevo iz vazduha pruža priliku da sa instruktorom u avionu ili da motornim zmajem panoramski vide naš grad i okolinu. Taj osećaj je neverovatan i našem gradu daje potpuno novu dimenziju i potpuno drugačiji doživljaj nego što o njemu imamo gledajući ga dok hodamo pančevačkim ulicama, a iz vazduha sve je u njemu posebno i jedinstveno. 

Letelice i zmajevi Centra za obuku pilota poleću sa Utvinog aerodroma, gde se i vrši obuka budućih sportskih pilota. 

T. M. 

 
MarketingNajnovije vesti