• Porast obolelih od dijabetesa u južnom Banatu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Broj obolelih od dijabetesa u južnom Banatu raste, pa je tako u 2018. godini registrovano 997 novoobolelih od ove bolesti, što je 0,6 procenata više nego u 2017. godini i 2,8 odsto više nego na petogodišnjem proseku prijavljivanja novoobolelih, podaci su Zavoda za javno zdravlje Pančevo objavljeni povodom Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti (dijabetesa).

    U našem okrugu najveći broj novoobolelih od dijabetesa tip 2 registruje se u uzrastu od 50 do 64 godine, dok se prvi novooboleli registruju već u uzrastu od 30 godina, a češće obolevaju žene nego muškarci.

    Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije u Južnobanatskom okrugu u 2017. godini od dijabetesa su umrle 132 osobe, što je 10 odsto više nego u 2016. godini i 6,8 odsto više nego na petogodišnjem proseku umrlih. Najveći broj smrtnih ishoda beleži se u uzrastu preko 75 godina.

    Tema ovogodišnjeg Svetski dana borbe protiv šećerne bolesti, koji se obeležava 14. novembra, je „Porodica i dijabetes“, sa ciljem podizanja svesti o uticaju koji dijabetes ima na porodice i mrežu podrške obolelima, kao i promovisanja uloge porodice u nezi, prevenciji i edukaciji o dijabetesu.

    Dijabetes je jedno od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja i predstavlja veliki javnozdravstveni problem. Prema proceni Instituta za javno zdravlje Srbije, u Republici Srbiji bez Kosova i Metohije od dijabetesa boluje približno 750.000 osoba ili 13,2 odsto odraslog stanovništva, dok od ove bolesti godišnje umre oko 3.500 osoba.

    Iako postoji niz faktora koji utiču na razvoj dijabetesa tipa 2, evidentno je da najveći uticaj ima neadekvatni životni stil i ponašanje, i to najčešće nepravilna ishrana i neaktivni (sedentarni) način života. Randomizirane kontrolisane studije iz raznih zemalja, uključujući Finsku, SAD, Kinu i Indiju, dokazale su da promena načina života koja uključuje fizičku aktivnost i zdrav način ishrane može odložiti ili sprečiti pojavu dijabetesa tipa 2.

    Na sajtu Zavoda za javno zdravlje Pančevo možete pogledati još podataka o ovoj bolesti, kontroli i preporukama za zdrav način života.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PANČEVO: Bez naplate parkinga tokom praznika

    Tokom prvomajskih i uskršnjih praznika, od 1. do 6. maja, kontrolori na otvorenom parkiralištu – zoniranim parking mestima, neće vršiti kontrolu naplate parkiranja. […]

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]