Foto: JKP „Higijena“ Pančevo
Društvo

Postavljeni zvonasti kontejneri za staklenu ambalažu

Izvor: 
JKP „Higijena“ Pon, 21/12/2015 - 16:47
Ponedeljak 21. decembar 2015.Zaposleni u Radnoj jedinici „Centar za sakupljanje i razvrstavanje reciklabilnih materijala“ JKP-a „Higijena“ Pančevo postavili su u četvrtak, 17. decembra, zvonaste kontejnere za staklenu ambalažu na šest mesta u centru grada. Kontejnere su spuštali pomoću hvatača za teret na kamionu, takozvanom grajferu, u ulici Vojvode Radomira Putnika – ispred Nacionalne službe za zapošljavanje, u „limenom“ parku i ispred robne kuće, zatim preko puta ulaza u Njegoševu ulicu iz Karađorđeve, blizu stare pošte i u blizini Gradske biblioteke. Očekuje se postavljanje zvonastih kontejnera i u ostalim delovima grada i školskim dvorištima.  

Vraćamo povučene zvonaste kontejnere, zelene boje, koji su predviđeni za staklenu ambalažu – izjavio je Milan Pašajlić, šef Radne jedinice „Centar za sakupljanje i razvrstavanje reciklabilnih materijala“ – Oni su povučeni proletos, jer su bili oštećeni od strane neformalnog sektora, odnosno, sakupljača sekundarnih sirovina. Odlučili smo da najpre vratimo kontejnere za odlaganje staklene ambalaže, onda i preostale zvonaste kontejnere za druge reciklabilne materijale, s obzirom na to da staklo, kao reciklabilna roba, nije konkurentno za nelegalne sakupljače. Nadamo se da će kontejneri biti bezbedni ovoga puta, s obzirom na to da smo postigli određene dogovore sa inspekcijama i policijom, te će biti redovne kontrole zvonastih kontejnere i sa njihove strane. Radi potavljanja kontejnera angažovano je vozilo grajfer (otvoreni kamion sa takozvanom rukom za podizanje tereta) koje može da ponese tri kontejnera, tako da se sav posao završio u dve ture. Uposleno je petoro ljudi radi čišćenja i postavljanja zvonastih kontejnera. Ovo će doprineti čistoći grada i efikasnijem prikupljanju ambalažnog stakla, uz nadu da će ga građani odgovorno odlagati. 

Zeleni zvonasti kontejneri, koji su donacija iz Italije, sa nalepnicama na kojima su ilustrovane flaše, imaju dva otvora za ubacivanje ambalažnog stakla, te nisu namenjeni za odlaganje ravnog stakla. Građani će moći da odlažu i polomljenu staklenu ambalažu.    

Nove lokacije zvonastih kontejnera se ne podudaraju sa mestima gde su locirane posude za odlaganje komunalnog i ostalog ambalažnog otpada – rekla je Jovanka Dakić, rukovodilac Sektora za upravljanje otpadom i zaštitu životne sredine JKP-a „Higijena“ Pančevo – Preciznije, vodilo se računa da oko zvonastih kontejnera, u kojima će građani odlagati staklenu ambalažu, bude dovoljno prostora kako bi moglo da se priđe specijalnim vozilom „Higijene“ kojim će se prazniti kontejneri. Započeti posao će biti nastavljen, tako da se očekuje da čitav grad bude pokriven ovim namenskim posudama. Dobar deo oštećenih zvonastih kontejnera je popravljen i svi su oprani. Na kontejnerima je jasno označeno da služe za odlaganje staklene ambalaže, tačnije flaša i tegli svih boja. Sto sedamdeset nalepnica za sve zvonaste kontejnere, sa logotipom „Higijene“ i Sekopaka, donacija su našeg partnera u procesu reciklaže – Sekopak d.o.o. Građani treba da znaju da je odlaganje stakla u namenske posude bezbedno i da ne nosi nikakav rizik, čak ako ovu ambalažu odlažu i deca. Vraćanjem kontejnera na ulice želimo da skrenemo pažnju sugrađanima da postoje mesta za odlaganje ovih materijala namenjenih daljoj preradi u Centru za sakupljanje i razvrstavanje reciklabilnih materijala JKP-a „Higijena“. Ovih dana će u znaku nastavka akcije ,,Sakupi uštedi, videćeš da vredi“ u većini pančevačkih škola biti postavljeni namenski kontejneri za staklo. S ovim se aktivnostima malo kasni, jer je u toku bila nabavka kranske vage za merenje sakupljenih materijala, pošto su akcije u školama takmičarskog karaktera, što uključuje merenje na vagi, i podrazumevaju novčanu naknadu za prikupljene  materijale. 

Zvonasti kontejneri, pored svoje praktičnosti, dopunjuju utisak o ulicama Pančeva, kao o gradu koji je opremljen za postizanje higijene prema svetskim standardima.

PR služba JKP „Higijena“ Pančevo
MarketingNajnovije vesti