• Poverenica o izjavi vladike banatskog: Ne očekuje se podrška crkve ali pozivati na nasilje je zastrašujuće

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je, govoreći o izjavi episkopa Nikanora, da je teško razumljivo da takve reči dođu od episkopa SPC. „Prešla se ta crvena linija, možete ne biti za održavanje Europrajda, ne očekuje se od crkve da izađe  i kaže ‘pružamo podršku’, ali pozivati na nasilje je zastrašujuće“, rekla je ona.

     

    Beograd će početkom septembra biti domaćin Europrajda. Poverenica kaže da je razumljivo da se o tim pitanjima vode dijalozi, da se čuju oštri tonovi i neslaganja, ali da ono što smo mogli da čujemo u medijima, izjava episkopa Nikanora, predstavlja poziv na nasilje i govor mržnje.

    „Mi smo tu izjavu najoštrije osudili, jer je pre svega zabranjena Zakonom o zabrani diskriminacije. Na stranu što je zabranjena, teško je razumljivo da takve reči dođu od episkopa SPC, nekoga kome je posao da širi toleranciju i razumevanje među ljudima“, kaže ona.

     

    Napominje da se „poštuju i vera i verska osećanja, ali da crkveni velikodostojnici treba da se drže onoga što jesu verska pitanja“.

    „Prešla se ta crvena linija, možete ne biti za održavanje Europrajda, ne očekuje se od crkve da izađe  i kaže ‘pružamo podršku’, ali pozivati na nasilje je zastrašujuće. Život me naučio da često zavlada tišina i da zbog toga ovakvi opasni glasovi često postanu dominantni, po brojnim društvenim pitanjima, ostanu najglasniji. Mislim da bi Tužilaštvo sigurno imalo prostora, ali ne bih da ulazim u njihov domen posla. Mi smo izdali upozorenje u skladu sa zakonom“, kaže Janković.

    Istakla je da poštuje verska osećanja svih građana i građanki i da neće reći šta treba da radi crkva u sekularnoj državi, piše Danas.

    „Za mene je taj govor koji smo imali priliku da čujemo zaista zastrašujuć. Različiti oblici diskriminacije kojima su izloženi pripadnici LGBT zajednice nisu nešto što se dešava samo uoči parade ponosa. Ne možemo sporiti da imamo jedan pomak u sazrevanju društva i spremnosti da se razgovara, svedoci smo da smo imali nekoliko godina organizovanu paradu ponosa“, kaže Janković.

    Kaže da „nije sigurna jesu li svi svesni svoje odgovornosti i težine javno izgovorenih reči“.

    „Razumljivo mi je zašto je ovo tema, ali mi je teško razumljivo zašto se ta tema koristi i politizuje. Nesporno je da imamo pravo na javno kupljanje, teško mi je razumljivo da neko bazira svoju politiku i ideje na zabranama. Nije li svrha političkog delovanja da kritikujete ono što aktuelna vlast nudi kao politiku i s druge strane iznosite neke svoje ideje, kako biste sproveli neku vašu politiku. Mislim da zaista nema razloga da ovo bude problem“, smatra poverenica.

    Europrajd je, kaže, u krajnjem slučaju i prilika da pokažemo i nama da možemo normalno da funkcionišemo.

    „Nema te svesti šta možete da uradite rečima. Tek tako olako se izgovaraju reči koje su opasne i štetne i mislim da je to nešto što moramo da promenimo u našoj kulturi, jer kultura je nešto što mi gradimo, mi treba da izmenimo način komunikacije, mi treba da vodimo računa kako se obraćamo“, kaže ona.

     

     

    Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je, govoreći o izjavi episkopa Nikanora, da je teško razumljivo da takve reči dođu od episkopa SPC. „Prešla se ta crvena linija, možete ne biti za održavanje Europrajda, ne očekuje se od crkve da izađe i kaže ‘pružamo podršku’, ali pozivati na nasilje je zastrašujuće“, rekla je ona.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Od Stratišta Stazom sećanja

    Ekološki aktivista Radomir Orlović uložio je trud da se trasira i obeleži pešačka staza, koja od memorijalnog kompleksa posvećenom stratištu Jevreja, Srba i Roma, vodi ka Tamišu i selu […]

    Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone na Dunavcu

    Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodelilo je Opštini Kovin 10.000.000 dinara za realizaciju projekta „Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte“, a po Konkursu […]