General Enes Taso
Društvo

Preminuo general Enes Taso

Pančevo, Ned, 12/08/2018 - 20:22
Vladimir Đoković
Jutros je u 72. godini preminuo general-major Enes Taso. Taso je rođen 1946. godine u Prijepolju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA, Komandno-štabnu akademiju Kopnene vojske i Školu operatike u Centru visokih vojnih škola JNA.

Obavljao je dužnosti od komandira voda, do komandanta 51. mehanizovane brigade u Pančevu. Komandant ove brigade Enes Taso je bio i početkom 90-tih kada je ona dejstvovala na prostoru Hrvatske. Kao visoki oficir JNA Taso je zatim poslat u Sarajevo gde je bio teško ranjen 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici kada se među poslednjim pripadnicima tamošnje komande JNA evakuisao.

Napad u Dobrovoljačkoj Enes Taso je uspeo da preživi ali je proglašen invalidom i penzionisan. Enes Taso je poslednji  oficir JNA koji je dobio čin generala.

 Odlikovan je Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom Narodne armije sa srebrnom zvezdom, Orednom zasluga za narod sa srebrnom zvezdom, nagrade „22. decembar“ za izvanredno rukovođenje i komandovanje i drugim vojnim priznanjima.

General Enes Taso svoju karijeru i život osim za vojnu službu vezao je i za Pančevo. Za izuzetne zasluge 1992. godine dobio je Oktobarsku nagradu Grada Pančeva. Za zaslužnog građanina Pančeva proglašen je 2016. godine.

Skromnog generala u penziji Enesa Tasa, poštovanog od svojih saboraca i sugrađana, Pančevci su godinama susretali kako u društvu prijatelja šeta najčešće stazama Koteža 2. I kao penzioner general Enes Taso nastavio je da deluje kroz civilna i vojna društva – pre svega kroz Udruženje za negovanje tradicije 51. mehanizovane brigade JNA čiji je bio komandant u najtežim danima
MarketingNajnovije vesti