• Presuda zaturena u pisarnici, rok za žalbu istekao

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO – Nakon desetine neprijatnih i neobjašnjivih situacija i opstrukcija koje su članovi porodica Milovanović i Jojkić doživeli trudeći se deset godina da na sudu dokažu da je za smrt ćerke, supruge i majke Marijane Jojkić (26), odgovoran dr Aleksandar Ivica, hirurg Opšte bolnice Pančevo, na kraju sudskog procesa kojim je lekar prolašen krivim za smrt mlade žene, od pančevačkog tužilaštva dobili su još jedan šamar. Igrom sudbine, usled namernog nehata ili omaške jedne od radnica pisarnice presuda koju je Iriniel Dalea, sudija Osnovnog suda Pančevo doneo 7. decembra, nije stigla do postupajuće tužiteljke na vreme, te je rok za žalbu istekao. Zbog toga, ukoliko Apelacioni sud ukine prvostepenu presudu i naloži novo suđenje, tužilaštvo neće moći da traži veću kaznu od izrečene (11 meseci kućnog pritvora, bez mogućnosti odlaska na posao i još godinu dana zabrane obavljenja lekarske prakse). Prvobitno tužilaštvo je tražilo kaznu od 2,5 godine zatvora.

    Gotovo filmski zaplet počeo je 31. decembra kada je sudija poslao pisani otpravak presude na pisarnicu tužilaštva. Kako smo saznali, praksa je da se svi papiri vezani za ovaj komplikovan i težak slučaj dostavljaju glavnom tužiocu i to je urađeno i ovaj put. Početkom godine došlo je do promene na čelu Osnovog javnog tužilaštva i novi tužitelj prima presudu, potpisuje je i stavlja natpis „žalba“. Sekretarica šalje dokument u pisarnicu i od onda joj se gubi svaki trag. S obzirom na to da postupajuća tužiteljka nije dobila presudu, nije ni mogla da napiše žalbu, a kada je žalba optuženog prošle nedelje stigla kod nje, shvatila je da se nešto čudno desilo i da je rok od osam dana istekao.

    Kada su saznali šta se dogodilo, roditelji Marijane Jojkić, Nikola i Kruna Milovanović bili su u najmanju ruku zapanjeni.

    Ovo je skandal u pravosuđu. Ne možemo da budemo zadovoljni radom tužilaštva kad ovako nešto može da se desi. Verovali smo da će sa presudom konačno se završiti ovo predugo i mučno suđenje, a dogodilo se ovaj propust”, kažu za naš portal Milovanovići.

    Predmet je uskoro pronađen među drugim dokumentima u pisarnici, ali još uvek nije poznato ko je napravio grešku. Kako bi se utvrdio krivac za taj propust tužilaštvo je najаvilo pokretanje disciplinskog postupka. U saopštenju Višeg javnog tužilaštva stoji da je „presuda zaprimljena u Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu 4. januara, te da presuda očiglednom omaškom radnika pisarnice nije izneta postupajućem zameniku na razmatranje i ocenu da li je potrebno izjaviti žalbu protiv odluke o krivičnoj sankciji. Zbog ovakvog propusta odgovornog radnika pisarnice, Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu će preduzeti sve zakonske mere na taj način što će se osnovati disciplinska komisija koja će pokrenuti i voditi disciplinski postupak, a nakon toga odlučiti o disciplinskoj odgovornosti odgovornog radnika“.

    Pomenuta presuda jedinstvena je u Srbiji jer je lekaru zbog nesavesnog lečenja po prvi put izrečena efektivna kazna, koja se ne može preinačiti u uslovnu kaznu. Podsetimo, sud je dr Aleksandra Ivicu proglasio krivim na osnovu pet medicinskih veštačenja od strane eminentnih profesora medicinskih fakulteta u Novom Sadu, Nišu i Beogradu, koja pokazuju da su načinjeni brojni propusti u dijagnostici i terapiji tokom lečenja Marijane Jojkić u Opštoj bolnici Pančevo. Ona je preminula 20. marta 2006. godine u Urgentnom centru u Beogradu nakon pet dana lečenja na Hirurškom odeljenju Opšte bolnice Pančevo. Primio ju je dr Aleksandar Ivica sa sa simptomima upale slepog creva, ali je on i pored sugestije Mirjanine majke da sumnja na napad slepog creva odbacio tu mogućnost. Petog dana boravka u bolnici Marijanino stanje se pogoršalo i ona je hitno prebačena u Urgentni centar gde su lekari konstatovali da je došlo do perforacije slepog creva sa upalom trbušne maramice, te je hitno operisana. Iako se posle zahvata oporavljala, nakon nekoliko dana preminula je od sepse nastale, kako stoji u sudskim veštačenjima, kao posledica zakasnele hirurške intervencije. Za sobom je ostavila dva sina, koji su tada imali tri godine odnosno tri meseca.

    I. Predić

    Nakon desetine neprijatnih i neobjašnjivih situacija i opstrukcija koje su članovi porodica Milovanović i Jojkić doživeli trudeći se deset godina da na sudu dokažu da je za smrt ćerke, supruge i majke Marijane Jojkić (26), odgovoran dr Aleksandar Ivica, hirurg Opšte bolnice Pančevo, na kraju sudskog procesa kojim je lekar prolašen krivim za smrt mlade žene, od pančevačkog tužilaštva dobili su još jedan šamar

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]