Invalidi u kolicima Foto: pixabay
Kako do bezbednog učešća invalida u saobraćaju

Prilagoditi vozačku obuku i olakšati korišćenje automobila sa komandama

Pančevo, Uto, 29/03/2016 - 16:10
Ivana Predić


U okviru nedavno održanog Sajma automobila u Beogradu, u svečanoj sali Beogradskog sajma održan je naučno-stručni skup o ispitivanju vozila, koji su organizovali  Auto moto savez Srbije (AMSS), Agencija za bezbednost saobraćaja (ABS) i pravna lica ovlašćena za ispitivanje vozila sa ugrađenim pomoćnim komandama za obuku vozača sa invaliditetom.

Jedna od centralnih tema ovog skupa bila je bezbednost osoba s invaliditetom, a prezentovana su i tehnička rešenja ugradnje ručnih komandi za bezbedno i sigurno upravljanje vozilima. Tom prilikom predstavljeni su i radovi o razvoju propisa o homologaciji u Srbiji i EU i o primeni konkretnih pravnih, medicinskih i tehničkih rešenja u različitim oblastima saobraćaja. Kako su saopštili iz AMS, posebnu pažnju izazvala su aktuelna rešenja u Nemačkoj o kojima je govorio Jan Swyter iz organizacije Veigel (Fajgel), koja od 1925. godine ugrađuje dualne komande u motorna vozila i danas sarađuje sa najvećim proizvođačima automobila.

Skup je otvorio Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i rekao da pitanje bezbednosti u saobraćaju osoba sa invaliditetom jeste problem koji zahteva sistemsko rešenje.

Na tome treba da rade ne samo Ministarstvo rada kao resorno, već i sva druga ministarstva i društvo u celini. Društvo posmatra osobe sa invaliditetom kroz ono što ne mogu, a trebalo bi da ih posmatra kroz ono što mogu, a sasvim sigurno mogu da budu ravnopravni učesnici u saobraćaju”, istakao je Vulin.

Prema podacima Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije u našoj zemlji živi oko 1.700 osoba sa paraplegijom donjih ekstremiteta i više od 12.000 osoba sa nekim oštećenjem donjih ekstremiteta. Međutim, trenutno u Srbiji samo 207 paraplegičara vozi, dok je ostalima onemogućena upotreba standardnih motornih vozila.

Po pravilu, to su aktivni ljudi. Stoga im treba prilagoditi vozačku obuku i olakšati registrovanje automobila sa prilagođenim komandama i mi smo rešenjima našeg Centra za motorna vozila i ovim skupom učinili pionirski korak upravo u tom pravcu”, ocenio je na skupu Mirko Butulija predsednik AMSS.

Pionirsko rešenje Centra za motorna vozila (CMV AMSS) - automobil u koji su ugrađene komande, predstavljeno je na Beogradskom sajmu zajedno sa primerkom vozila koje je za ovu priliku dovezeno iz Nemačke.
MarketingNajnovije vesti