• Pripremimo se za bezlična pakovanja duvanskih proizvoda

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 31. maj – Više od 90 odsto pušača u Srbiji pušenje definiše kao bolest zavisnosti, što je pomak u odnosu na raniji period kada je većina njih pušenje videla samo kao lošu naviku, pokazali su poslednji rezultati online ankete koju su sproveli Savetovalište za prevenciju i odvikavanje od pušenja Klinike za plućne bolesti KCS i sajt www.bezduvana.rs, prenosi Tanjug.

    U online anketi tokom prve polovine maja učestvovalo je 1009 ispitanika iz Srbije, a većina njih je prvu cigaretu probala iz radoznalosti.

    Ipak, kako piše Tanjug, pušači smatraju da im je za odvikavanje od cigarete dovoljna isključivo snaga sopstvene volje, a najčešći motiv za ostavljanje cigareta je briga o sopstvenom zdravlju, zatim želja pušača da ne budu zavisni od cigareta. Tek na trećem mestu je finansijski motiv razlog za ostavljanje duvana.

    „Pušači kažu da poslednjih godina nekontrolisano puše sve više i više cigareta, da osećaju zasićenje nikotinom i da ne žele više da budu zarobljenici pušenja“, kaže za Tanjug predstavnica Savetovališta za odvikavanje od duvana dr Ika Pešić.

    Ona navodi da je sve manje prostora u kome je dozvoljeno pušenje, da je pušačima teško da se suzdržavaju u tim prostorima i zato se suočavaju sa efektom snažne zavisnosti.

    Istraživanje je pokazalo da oni koji razmišljaju o ostavljanju duvana kao podršku u procesu odvikavanja ističu i pomoć lekara i stručnjaka (15 odsto) i upotrebu medikamenata (20 odsto).

    Uz pomoć lekova koji sadrže supstancu citizin, koja na telo pušača deluje slično kao nikotin, mnogi bivši pušači su se uspešno odvikli od pušenja“, kaže Pešić u pisanoj izjavi medijima.

    Svetski dan borbe protiv pušenja, 31.maj, ove godine obeležava  se pod sloganom „Pripremimo se za bezlična pakovanja duvanskih proizvoda“, sa ciljem smanjenja potražnje duvanskih proizvoda.

    Bezlična pakovanja duvanskih proizvoda ograničavaju ili zabranjuju korišćenje logoa, boja, brenda ili reklamnih poruka na pakovanjima duvanskih proizvoda, izuzev imena brenda i imena proizvoda koja se mogu prikazati samo u standrdnim bojama i određenom vrstom slova.

    Ona smanjuju privlačnost duvanskih proizvoda, te se na taj način smanjuje mogućnost da pakovanja duvanskih proizvoda postanu sredstva za reklamiranje duvanskih proizvoda.

    Pušenje je jedan od vodećih faktora rizika za razvoj hroničnih masovnih nezaraznih oboljenja. Duvan je odgovoran za 13,7 odsto izgubljenih života u Republici Srbiji.

    Nevoljna izloženost mladih duvanskom dimu (pasivno pušenje) izuzetno je velika – 97,4 odsto, jer visok procenat mladih žive u porodici s pušačima.

    Lekari upozoravaju da visoka učestalost pušenja i izloženost duvanskom dimu dovode do brojnih posledica po zdravlje, kao što su bolesti srca i krvnih sudova, maligna oboljenja, astma, a pušenje u trudnoći može ostaviti posebno teške posledice na bebu.

    Svetski dan borbe protiv pušenja, 31.maj, Dom zdravlja Pančevo obeležava akcijom preventivnih pregleda u fabrici aviona Utva” i predavanjem na temu štetnosti pušenja u Ekonomsko-trgovinskoj školi „Paja Marganović“.

    Zavod za javno zdravlje povodom Svetskog dana bez duvanskog dima organizovaće radionicu za decu i izložbu fotografija.

    Više od 90 odsto pušača u Srbiji pušenje definiše kao bolest zavisnosti, što je pomak u odnosu na raniji period kada je većina njih pušenje videla samo kao lošu naviku, pokazali su poslednji rezultati online ankete koju su sproveli Savetovalište za prevenciju i odvikavanje od pušenja Klinike za plućne bolesti KCS i sajt www.bezduvana.rs, prenosi Tanjug. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo