Društvo

Projekat „Kad ostariš, niko ne kuca na tvoja vrata” (VIDEO)

Pančevo, Ned, 18/09/2016 - 18:26
Mirjana Marić

PANČEVO – U periodu od maja do avgusta meseca, portal 013info realizovao je projekat „Kad ostariš, niko ne kuca na tvoja vrata”, koji je osmišljen sa ciljem da se podigne svest o postojanju starih, o njihovim potrebama, da se predstave problemi sa kojima se oni suočavaju, kao i rešenja putem kojih bi njihov život bio olakšan. 

Projekat je finansirala Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije u okviru konkursa „Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji”. Održana su predavanja u Dolovu, Kačarevu i Pančevu na temu „Starost i starenje”, štampan je edukativni materijal i napisano više tekstova koji govore o poziciji starih u našem društvu. 

Najveći problemi starijih osoba u Srbiji jesu siromaštvo, usamljenost, napuštenost, bolest, što je posledica krize u društvu. U tekstu Zdravo i aktivno starenje uz toplu ljudsku reč pisano je o instutucionalnom smeštaju za stare na teritoriji grada Pančeva, koji predstavljaju jednu od mogućnosti za dostojanstveno starenje uz pomoć stručnih lica. Ideje kako stari mogu dodatno bogatiti društveni život predstavljene su u tekstu Druženje olakšava život starijim osobama, gde su opisane aktivnosti Kluba za odrasla i stara lica, kao i vrste pomoći koje mogu starima da pruže gerantodomaćice. 

Na teritoriji Pančeva živi 4.500 stanovnika koji pripadaju populaciji starijoj od 65 godina. Kako starost sa sobom nosi i veći broj zdravstvenih tegoba, tako je adekvatna briga o starima neophodna kako od njihove porodice, tako i institucija u zdravstvenom sistemu koje imaju obavezu da brinu o njima. Kako svoje aktivnosti usmerene na stare realizuju pančevačke institucije, opisano je u tekstu Preventivni programi brige o starima u Pančevu, dok je u tekstu Ko je njihova porodica, kad bolest pokuca na vrata? objašnjeno kako sanirati posledice kada nastupe ozbiljni zdravstveni problemi kod starijih ljudi.

U video prilogu koji je nastao na osnovu materijala koji je sakupljan za vreme trajanja ovog istraživanja, predstavljena su lična iskustva starih, kako oni žive, kako se bore i ko kuca na njihova vrata...

logo_kancelarija.jpgMarketingNajnovije vesti