Pančevo Trg Slobode
Društvo

PROMENA U PANČEVU: Lokalni ombudsman umesto Zaštitnika građana

Pančevo, Pet, 26/07/2019 - 15:06
Ivana Vlajovic

Odlukom o promeni imena institucije Zaštitnika građana na poslednjoj sednici Skupštine Grada, Pančevo će ubuduće imati Lokalnog ombudsmana. Odluka je doneta kako bi se uskladila sa izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi.

Ovom odlukom Lokalni ombudsman će imati ista ovlaćenja i nadležnosti, ali malo pojačanu samostalnost i nezavisnost institucije utoliko što je dato ovlašćenje lokalnom ombudsmanu da se u nekim situacijama, kad treba da ispita činjenice koje su od značaja za postupak po pritužbi ili postupanja po sopstvenoj inicijativi, obrati pismeno republičkom organu i dobije informaciju koju može da ceni u tom postupku, ocena je Jelene Stojković Sokolović, Lokalnog ombudsmana grada Pančeva.

Pančevo je jedan od 19 gradova i opština u Srbiji, i jedini u Južnobanatskom okrugu, u kojima postoji ova institucija. Činjenica da je u toku 2018. godine primetno povećanje broja građana iz drugih gradova i opština sa teritorije južnog Banata koji su se obraćali Lokalnom ombudsmanu grada Pančeva, prema oceni Jelene Stojković Sokolović, predstavlja dovoljan pokazatelj o potrebi širenja mreže ovih ovih institucija.
MarketingNajnovije vesti