• Promocija modela Pančevačke tvrđave iz 1720.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U sklopu obeležavanja Dana Grada Pančeva, Narodni muzej organizovao je premijerno predstavljanje makete Pančevačke tvrđave iz 1720. godine.

    Veliki broj Pančevaca ne zna da je naš grad nastao na temeljima velike tvrđave podignute početkom 18. veka od strane Habsburške monarhije. 

    Habsburška vojska pod vođstvom Eugena Savojskog 09. novembra 1712. godine osvaja Banat od Turaka. Pančevo je u to vreme mala palanka, ograđena drvenim palisadama, četvorougaonog oblika, sa malobrojnom turskom posadom.

    Zapovednik Banata nakon Austro-turskog rata postaje grof Klaudije Florimund Mersi, koji započinje kolonizaciju Banata, isušivanje močvara, gradnju naselja i ojačanje i proširenje pančevačke tvrđave.

    Na projektu istraživanja, planiranja i izrade makete sarađivali su arheolozi, istoričari i istoričari umetnosti Narodnog muzeja Pančevo, arhitekta Aleksandar Stanojlović, maketar Aleksandar Stojanović iz MK „Vladimir Aleksić“ i nogi drugi. Maketa je verni prikaz našeg grada od pre 300 godina, u razmeri 1:500, izrađena uz korišćenje svih dostupnih istorijskih izvora, geografskih karata i planova. Nakon ove promocije, maketa će u skorije vreme biti izložena za stalno i biće dostupna svim posetiocima Muzeja.

    Dođite u Svečanu salu Narodnog muzeja, u četvrtak 10. novembra, u 13 časova, da saznate šta se krije ispod ulica kojima danas hodamo kroz Pančevo i zbog čega naš grad ima izgled i oblik kakav poznajemo. 

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo