• Promocija naučnog časopisa „Elementi”

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO – U Kulturnom centru Pančeva, u četvrtak 11. februara predstavljen je novi broj, treći po redu, časopisa „Elementi” koje izdaje Centar za promociju nauke.

    O ideji samog časopisa i tematici novog broja govorili su Slobodan Bubnjević, glavni i odgovorni urednik časopisa „Elementi”, Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke i Nikola Zdravković, saradnik u časopisu.

    „Ovaj časopis živi iz istog onog razloga zbog kog smo ga pokrenuli, zato što postoji publika koja ga kupuje i čita. On izlazi u tiražu koji je otprlike na istom niovu kao ostali magazini koji se ne bave estradom i politikom, ali za razliku od većine njih pokazuju jednu održivost. Publika za ovakve sadržaje postoji u Srbiji“, rekao Slobodan Bubnjević i dodao:

    „Intenecija je da ne pravimo proizvod koji bi bio nauka u ono najužem stereotipnom smislu, nego magazin koji bi afirmisao kulturu nauke. A to znači da hoćemo da govorimo o mnogim stvarima koje se tiču svakodnevnog čoveka, a da zapravo izviru iz nauke. Ne da govorimo o samoj nauci. Ovaj magazin je napravljen za čitaoce, one radoznale. A mi naučni novinari imamo sreću da iza sebe imamo čitav korpus naučnih znanja, koje možemo da iskoristimo da na njihova pitanja odgovorimo.“

    Direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević je rekao da su „Elementi“ tekovina poludecenijskog sanjanja. I da ljudi koji vole da promovišu nauku i razgovaraju o njoj i traže nove načine kako da objasne neka stara u neka potpuno nova znanja, imaju priliku da na jedan retro način, sve to upakuju i obrate se najširoj mogućoj javnosti.

    Novi, treći broj prvog domaćeg ilustrovanog naučnopopularnog časopisa „Elementi“ pod naslovom Pod naslovom „Kako je horoskop izgubio moć?” bavi se demistifikacijom astrologije. U okviru temata, deset autora, tri ilustratora i pet istraživača na osamnaest strana analiziraju osnovne naučne argumente protiv astrologije. Ovaj temat je najopsežniji, a može se reći i najzanimljiviji pregled o jednoj pseudonauci ikada objavljen u našim krajevima. 

    Naravno, novi „Elementi“ donose i svakojake druge sadržaje – priče o nauci i životu na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali i na Kanarskim ostrvima, Brazilu, Kubi i ostatku Južne Amerike. Novi broj iznova presipituje postojanje etra, života i sreće, ali i pitanje „Koliko vrede ljudi“. 

    „Elementi“ u novom broju svim čitaocima poklanjaju planisferu, kartu zvezdanog neba. Bogato ilustrovani i opremljeni, svojevrsni art book na 108 strana, „Elementi 03” se prodaju od 24. decembra na svim kioscima u Republici Srbiji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]