Evropska nedelja mobilnosti

Promocija turističke mape Pančeva

Pančevo, Pon, 19/09/2016 - 13:09
Bratislav Bosnjak

PANČEVO, 19. septembar – Četvrti dan „Evropske nedelje mobilnosti" u Pančevu obeležila je pres konferencija u prostorijama Turističke organizacije Pančeva, na kojoj je promovisana Turistička mapa našeg grada, sa svim mogućim potencijalima reke Tamiš, Potamišja, Gradske šume i naseljenih mesta u okolini Pančeva.

– Mapu je dizajnirao Aleksandar Stanojlović, jedan od najuspešnijih u ovoj oblasti na prostoru bivše SFRJ, i ona će biti predstavljena na sajmu turizma u Beogradu. Na mapi su obeležene sve značajne lokacije za avanturističku ponudu grada, od Beograda do Smedereva, a među njima je i Bela stena koja u potpunosti pripada Pančevu i predstavlja ogroman turistički potencijal. Bela stena će još više dobiti na značaju nabavkom katamarana u narednoj turističkoj sezoni. To se takođe odnosi i na ostale pančevačke plaže koje se nalaze u Jabuci i Glogonju, a želja nam je da obuhvatimo i ivanovačku Adurekao je Branislav Rovčanin direktor Turističke agencije Pančevo.

On je dodao i da se na mapi nalaze sve obeležene staze u gradskoj šumi, kao i postojeći biljni i životinjski svet.

– Pančevo nastanjuje 176 vrsta ptica, što je više nego na području Beograda i ovaj zanimljiv podatak se nalazi na mapi. Takođe su prikazane manifestacije, kao što su „Dani Vajferta" koje se dešavaju na samim obalama. Svako naseljeno mesto sa svojim značajnim manifestacijama i lokacijama za avanturističku ponudu se takođe nalazi na ovoj mapi. Područje Gradske šume u kojoj se nalazi 12km obeležene staze je detaljno opisano na mapi i ona je jako važna za građane Pančeva zbog svih svojih potencijala i blizine samom gradu. Napomenuo bih da je životinjski i biljni svet u Gradskoj šumi fascinantan. Tamo se mogu naći srne, divlje svinje i crna roda koja pripada ugroženoj vrsti ptica. U ovom delu šume postoje i hrastovi južnjaci koji su stari preko stotinu godina.

Osim Rovčanina, na konferenciji su govorile i Katrina Banjai, gradska većnica zadužena za zaštitu životne sredine i održiv razvoj, kao i Gordana Vlajić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine. One su napomenule značaj manifestacije „Evropska nedelja mobilnosti" i najavile da će sutra u holu Gradske uprave biti prezentovan Biciklofon, koji predstavlja trenažni bicikl sa punjačem za mobilni telefon.
MarketingNajnovije vesti