Pančevo Tamiš
Društvo

Ptice na obali Tamiša ubijane mesecima, verovatno iz čamca

Izvor: 
013info Uto, 15/02/2022 - 15:35Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine je odmah po prijavi, juče ujutru, izašla na teren kod ribnjaka Sutjeska gde je pronađeno više od 40 mrtvih ptica, koje su ubijane u dužem periodu, izjavio je danas Tanjugu pokrajinski ekološki inspektor Nemanja Ivanović.

"Sve ukazuje na to da su ptice odstreljene vatrenim oružjem, ali to će utvrditi Naučni institut za veterinu kojem smo predali leševe na obdukciju. Ptice su ubijane u dužem periodu jer su neki leševi stari tri dana, a neki i dva meseca", rekao je Ivanović.

On je napomenuo da na licu mesta nisu pronađene čaure ili patrone, što ukazuje da je na ptice pucano iz čamca i dodao da je na zrenjaninskoj policiji da pronađe počinioca ili više njih.

Zajedno s ekološkom inspekcijom, na uviđaju su bili i veterinarska inspekcija, ornitolozi Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kao i policija iz Zrenjanina.

"Na terenu smo pronašli više od 40 leševa, a što se tiče strogo zaštićenih vrsta tu su velika bela čaplja i orao mišar, a od zaštićenih vrsta smo naišli na leševe kormorana i sive čaplje", objasnio je on.

U Društvu za proučavanje i zaštitu ptica Srbije ranije su saopštili da se na suprotnoj obali Tamiša nalazilo noćilište velikih vranaca koji su verovatno posećivali ribnjake, te da bi to mogao da bude razlog za ubijanje ptica.

 
MarketingNajnovije vesti