Izložba učenika Vasine škole u Gradskoj biblioteci Pančevo

Društvo

Radovi pančevačkih učenika na 15. Kids Fest-u

Pančevo, Sre, 09/10/2019 - 14:33
Ivana VlajovicUčenici Osnovne škole „Vasa Živković“ učestvovaće na 15. Kids Fest-u, koji će pod sloganom „Mali korak za tebe, veliki za detinjstvo“, biti održan od 14. do 20. oktobra u Kombank dvorani u Beogradu. Na ovom jubilarnom dečijem festivalu predstaviće se svojom izložbom radova, nastalih povodom obeležavanja Svetske nedelje svemira, koji su, pre svega, posvećeni pedesetogodinjici od čovekovog sletanja na Mesec.

Na izradi ovog projekta đaci Vasine škole sa svojom mentorkom, profesorkom geografije Biljanom Krstin, radili su pune dve nedelje, tokom kojih su napravili različite makete sunčevog sistema, meseca, prvih veštačkih satelita, ali i brojne panoe na kojima su zabeležili najzanimljivije činjenice i najznačajnije momente u vezi sa čovekovim sletanjem na Mesec.

Josif Elkhedr, učenik 7. razreda, jedan je od učesnika ovog projekta čiji je zadatak - izrada mesečeve podloge - po njegovoj proceni, bio najzabavniji. „Doneli smo cement, koji je najsličniji Mesečevoj površini i bacali smo klikere kako bismo napravili kratere kao na Mesecu, a pojedini drugari su ostavljali svoje otiske kako bi demonstrirali prve korake koje je čovek napravio po ovom Zemljinom satelitu“, kaže Josif.

modeli_planeta_suncevog_sistema.jpg

Izložba učenika Vasine škole u Gradskoj biblioteci Pančevo

Sedmakinja Nina Albijanić kaže da joj je učenje kroz ovakve projekte mnogo zanimljivije od učenja iz knjiga: „Sa drugaricama sam pravila modele Lune 1 i Lune 2. Luna 1 je 1957. promašila Mesec, nakon čega je napravljena Luna 2 koja je na Mesec stigla 10 godina pre čoveka“.

Iva Avramović i Mina Rakić bile su zadužene za pravljenje panoa o srpskih Apolo 7. Ovu temu, kaže Mina, izabrale su jer im se učinila jako zanimljivom kad im je profesorka predavala, nakon čega su, kako kaže, na internetu pokušale da nađu što više podataka o tome. Prikupljanje informacija o srpskim inženjerima koji su pomogli da prvi čovek kroči na Mesec, prema Ivinim rečima, bio je veoma zabavan posao.

srpskih_apolo_7.jpg

Izložba učenika Vasine škole u Gradskoj biblioteci Pančevo

Osnovci Vasine škole u okviru ovog projekta pravili su i brojne makete Sunčevog sistema, a cilj je bio, kaže profesorka Krstin, upotreba reciklažnog materijala, kako bi deca uz učenje o astronomiji usvojila i primenila znanja i o zaštiti čovekove okoline. Ena Marković je zajedno sa svojojm drugaricom iz razreda pravila modele planeta u našem Sunčevom sistemu koristeći se informacijama koje je dobila iz knjiga, sa predavanja, ali i preko interneta.

Ova zanimljiva izložba od ponedeljka je postavljena na Dečjem odeljenju u Gradskoj biblioteci Pančevo, a svi zainteresovani mogu je pogledati do četvrtka, 10. oktobra.
MarketingNajnovije vesti