Rak dojke
Društvo

Rak dojke je rak od koga najčešće umiru žene u Južnobanatskom okrugu

Izvor: 
ZZJZPA Pon, 26/10/2020 - 19:09


Na osnovu podataka Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, rak dojke se nalazi na prvom mestu po broju obolelih i umrlih od svih malignih bolesti kod žena u Južnobanatskom okrugu. U 2019.godini, rak dojke se nalazio na prvom mestu i činio je 17,2% od ukupnog broja novoobolelih od svih vrsta raka kod žena. U našem okrugu u poslednjih pet godina najveći broj obolelih registrovan je u uzrastu 55-64 godine, međutim bolest je prijavljena i kod mladih osoba, već u uzrastu oko 30 godine života.

Od ukupnog broja umrlih od malignih bolesti u 2018. godini, u ženskoj populaciji, rak dojke se nalazio na prvom mestu i činio je 20,6% svih smrtnih ishoda od raka kod žena. U 2018. godini registrovano je 3,7% manje umrlih nego u 2017. godini, 1,8% više nego na petogodišnjem i 3,2% više nego na desetogodišnjem proseku umrlih. Najveći broj umrlih beleži se u uzrastu 55-69 godina, a najranije registrovani smrtni ishod bio je kod osobe stare 30 godina.

U našoj zemlji beleže se visoke stope obolevanja u uzrastima od 60. do 69. godine, koje u istim uzrastima prate i visoke stope umiranja, što najverovatnije govori o kasnom javljanju žena tog uzrasta, kada je maligna bolest već u uznapredovalom stadijumu, odnosno već su prisutne udaljene metastaze na susednim organima.

Rizik za rak dojke raste sa godinama starosti, ali nisu otkriveni ili do kraja razjašnjeni svi uzroci njegovog nastanka.  Češće se javlja kod žena koje:

  • imaju najbliže srodnice (majka, sestra, tetka, baka) obolele od ove bolesti;
  • su prvu menstruaciju dobile pre 12. godine, i poslednju imale posle 50. godine;
  • nisu rađale ili su imale prvi porođaj posle 30. godine života;
  • duže vreme koriste hormonsku terapiju;
  • su gojaznije i fizički neaktivne.

Dokazano efikasno rešenje za smanjenje stope umiranja od ove bolesti je njeno rano otkrivanje, odnosno sekundarna prevencija ili skrining raka dojke. Ohrabruje činjenica da ukoliko se karcinom dojke otkrije na vreme u 80-90% slučajeva lečenje ima dobru prognozu. S tim u vezi rano otkrivanje raka dojke u ima izuzetnu važnost. U Južnobanatskom okrugu organizovani skrining raka dojke sprovodi se u Pančevu od 2014. godine.

 

Važno da znate i uradite:

  • Jednom mesečno uradite samopregled dojke, obratite pažnju na oblik, izgled i veličinu dojki, promene na njima – čvorići ili zadebljanje, uvlačenje bradavica, boju kože – crvenilo, otok, toplina, naboranost kože, pojavu iscedaka, bol koji ne prolazi ili sličnih promen
  • preventivni klinički pregled uradite jednom godišnje i/ili ultrazvuk dojke po preporuci lekara
  • ukoliko ste u porodici imali bliske rođake sa dijagnozom raka dojke, važno je da se na vreme konsultujete sa izabranim doktorom u vezi kontrola i praćenja
  • u uzrastu 50-69 godina obavezno uradite mamografiju jednom u dve godine

 ODAZOVITE SE POZIVU ZA SKRINING MAMOGRAFIJU!

RAK DOJKE JE IZLEČIV UKOLIKO SE OTKRIJE NA VREME!
MarketingNajnovije vesti