• Sa Vršačkih planina Ognjenka odletela do Sudana

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Naša Ognjenka, mlada ženka orla zmijara, „javila se“ iz Sudana. Nakon 5.272 kilometra, koje je preletela tokom dvadesetak dana jesenje seobe od Vršačkih planina, stigla je u podsaharsku Afriku, objavila je Fondacija za zaštitu ptica grabljivica.

    Ptica stara tek nekoliko meseci krenula je put toplijih krajeva trasom koja ide kopnom, uz obale velikih vodenih površina. Od Vršačkih planina do Sudana, gde se sada nalazi, Ognjenka je prešla 5.272 kilometra.

    Za to joj je trebalo dvadesetak dana, navodi Fondacija

    Ognjenka ima satelitski odašiljač zahvaljujući kojem je moguće pratiti njenu brzinu leta, visinu na kojoj se nalazi, te preciznu putanju kojom se kreće. Odašiljač je težak 25 grama i ima solarno napajanje.

    Grabljivice, poput orlova zmijara, kreću se uz obalu jer hvataju vazdušne struje koje se formiraju nad kopnom i sposobne su da uhvate termalne liftove zato što imaju široka pravougaona krila osposobljena za takav let.

    S druge strane, morske ptice imaju tanja i izdužena krila kojim hvataju kolutaste struje koje se formiraju iznad talasa pa jedre na njima, objašnjavaju u Fondaciji.

    Fondacija za zaštitu ptica grabljivica je u saradnji sa upravljačem zaštićenog prirodnog dobra „Predeo izuzetnih odlika Vršačke planine“ i Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Institutom od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Unverziteta u Beogradu, a na osnovu dozvole Ministarstva zaštite životne sredine, krajem jula, postavila odgovarajući satelitski odašiljač na ženku mladunca orla zmijara Circaetus gallicus, koji je bio u svom prirodnom gnezdu i pred izletanjem, navodi se na sajtu Fondacije.

    Naša Ognjenka, mlada ženka orla zmijara, javila se iz Sudana. Nakon 5.272 kilometra, koje je preletela tokom dvadesetak dana jesenje seobe od Vršačkih planina, stigla je u podsaharsku Afriku.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]