Foto: John Tann/flickr
Društvo

Sezona proleća donosi i krpelje, kako se zaštititi od ujeda

Izvor: 
013info Sre, 13/04/2022 - 15:39Lepo vreme koje je donelo proleće izmamilo nas je u prirodu, a nakon duge zime boravak na suncu okrepljuje organizam. Ipak, koliko god nam opuštanje na tek ozelenelim površinama prija, oprez je veoma potreban jer iz trave vrebaju opasnosti. U Pančevu je od početka ove sezone već bilo 37 prijava ujeda krpelja, kaže za 013info dr Bojana Nikolić, lekarka u Domu zdravlja Pančevo.

Doktorka Nikolić navodi da u Domu zdravlja tek očekuju veći broj ujeda krpelja, jer nam predstoje sve lepši i lepši dani, navodeći da se samo u toku prošle godine toj zdravstvenoj ustanovi javilo oko 910 pacijenata zbog ovog problema.

Za čitaoce portala 013info.rs ona je pred predstojeće Uskršnje i Prvomajske praznike, koje će mnogi tradicionalno provesti u prirodi, navela nekoliko saveta kako se zaštititi od ujeda.

Nikolić upozorava da nikako krpelje ne treba vaditi već da je neophodno javiti se lekaru.

„Pacijenti nikako ne bi smeli sami da pokušavaju da vade krpelje, niti da ga premazuju nekim alkoholima, uljima, bilo čime. Čim primete krpelja bitno je da se jave lekaru u roku od 24 sata“, navodi doktorka.

Prema njenim rečima, oko 30 odsto krpelja je zaraženo bakterijom borelijom burgdorferi. Ova bakterija izaziva Lajmsku bolest ili Boreliozu, ali krpelji ubodom, na čoveka mogu preneti i niz drugih oboljenja poput krpeljskog meningoencefalitisa, Krimske-Kongo hemoragijske groznice, erlihioze, bruceloze, leptospiroze.

„Što je krpelj duže na telu, veća je šansa da se infekcija prenese. Tako da je bitno da se pacijenti jave u svoju ambulantu, gde će im biti ukazana adekvatna pomoć“, kaže Nikolić.

Kako se zaštiti od krpelja

Krpelj se po koži kreće brzo i neosetno, a ubod ne boli. Na čoveku krpelj provede oko dva sata tražeći pogodno mesto za sisanje krvi, što su uglavnom topliji i vlažniji delovi tela sa mekšom kožom. Ukoliko do ujeda ipak dođe, najčešće krpelja primetimo slučajno, kada postane veliki, jer se nasisao krvi, ili ako se javi upala ili neka alergijska reakcija na ubod.

Doktorka Nikolić stoga savetuje da se izbegavatju visoke i vlažne trave, u kojima krpelji obitavaju, ali i nosi svetla odeća, kako bi mogao lakše da se primeti ako se nije zakačio. Ona preporučuje i korišćenje različitih preparata, koji odbijaju insekte, i obezbeđuju efikasnu zaštitu kože od ujeda krpelja, ali i drugih insekata.

„Mogu se koristiti repelenti, recimo autan, da se nanese pre svakog izlaska u prirodu, prilikom izleta u šumu ili neku poljanu. Naravno, sa boravkom u prirodi izloženiji smo ujedima mnogih drugih insekata, ali možda je najopasniji ujed pčele, ose“, navodi doktorka i naglašava da se, ako i do toga dođe, treba što pre javiti lekaru.

Nikolić upozorava i na povećan UV indeks zračenja, navodeći da se treba zaštiti i u tom smislu.

„Pokrivati glavu, naročito deci, koja su podložnija pregrevanju jer njihov termoregulacioni centar nije toliko savršen kao naš. Takođe, obavezno koristiti i neku kremu sa SPF faktorom“, preporučuje dr Bojana Nikolić.

 
MarketingNajnovije vesti