Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. jun

Širi humanost, podeli život, daj krv

Pančevo, Uto, 14/06/2016 - 16:34
Ivana PredićPančevo jeste human grad, a njegovi građani i građanke svakodnevno to dokazuju poklanjajući krv onima kojima je ona potrebna. Kristijan Ikonar, juče je u Službi za transfuziju Opšte bolnice Pančevo krv dao jedanaesti put. Došao je samovoljno, a tečnost koja život znači, kako kaže, poklanja gde god da se nađe.

Davao sam krv u Kovačici, Novom Sadu, sad i u Pančevu. Mislim da za svakog pojedinca to ne predstavlja veliki napor i odricanje, a nekom ta naša pomoć mnogo znači“, istakao je davalac.

Istog dana Službu je posetio i Miroslav. On je krv dao 14 puta, a kako kaže da ima više vremena to bi radio i češće.

Zbog posla ne stižem da dođem redovno i dam krv. Prvi put sam poklonio krv u vojsci, a tu humanost mi je usadio i moj deda koji je dao krv oko 100 puta“, istakao je Miroslav.

Tema Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, koji se obležava danas, 14. juna, jeste Sve nas povezuje krv“, uz poruku Podeli život, daj krv“ i Tvoja krv mi je spasila život“. Ovaj dan je posvećen zahvalnosti doborovoljnim davaocima krvi i obeležava se kako bi se istakla povezanost pacijenata i davalaca.

Da dobrovoljni davaoci mogu spasiti ljudski život dokazuje i slučaj našeg sugrađanina Save Srećkova, koji ima 63 godine i boluje od trombocitopenije. On se od 2012. godine bori s tom bolešću koja uzrokuje pojavu krvarenja koje ne može da se zaustavi. U tim slučajevima potrebni su davaoci trombocita.

Nikad ne znam kad može da krene krvarenje. Normalan broj trombocita je od 140 do 450, a meni se dešava da imam jedan, dva ili pet trombocita. Kada imam 10, ja sam srećan. Ako nešto radim desi se da mi krene krv iz nosa i stolice i ne može da se zaustavi. Onda se javim na Interno odeljenje i oni preduzaimaju ostale mere i nabavljaju krv. Do sada sam uvek dobijao trombocite na vreme. Da toga nije bilo, danas ne bih gledao unuku kako raste, jer su me davaoci dva puta spasili iz mrtvih“, zahvalan je Sava Srećkov.

Prošlog meseca Pančevci su ponovo pokazali humanost kada je pomoć bila potrebna našoj mladoj sugrađanki. Za samo dva dana 70 ljudi se odazvalo pozivu porodice i Službe za transfuziju i zaputilo se u Institut za transfuziju u Beogradu kako bi dali trombocite.

Svega 15 odsto od svih dobrovoljaca je prošlo stroge kriterijume i poklonilo trombocite, ali to je na sreću bilo dovoljno. Dragana je sada dobro, lekari su zadovoljni lečenjem, a trombociti će biti potrebni i za njeno dalje lečenje“, ispričao je Ranko Marčetić, brat naše sugrađanke.

On je dodao da se prvi put našao u ovakvoj situaciji i sada shvatio koliko je davalaštvo važno.

Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice Pančevo godišnje prikupi 5.200 jedinica krvi, što je dovoljno za funkcionisanje bolnice i lečenje bolesnika.

Bez dobrovoljnih davalaca, transfuzija ne bi mogla da obezbedi krv, i zbog toga je bitno istaći značaj i doprinos ovih ljudi. Svaki davalac krvi, svaki put kada pruži ruku osim što pokloni deo sebe, pokloni i deo svog slobodnog vremena čineći dobro nepoznatim ljudima kojima je potrebna pomoć. Za to on ne očekuje nikakvu nadoknadu osim ljudske topline i zahvalnosti. Svaki pojedinac treba da razmisli o tome kakav bi doprinos mogao da da i on sam kako bi zajednica u kojoj živimo postala humanija i sigurnija“, istakla je dr Radmila Railić Ristovska, šef  odseka bazične transfuzije u Službi za transfuziju.

Ona je naglasila ulogu volontera u promovisanju davalaštva i humanosti, kojih u Srbiji ima oko 60.000.

Volonteri Crvenog krsta Pančevo humanost su širili danas, 14. juna, u Aviv parku, gde su Služba za transfuziju krvi i Crveni krst obeležili Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Kako je objasnio Đura Bugarski, sekretar Crevnog krsta Pančevo, volonteri su razgovarali sa građanima i delili propagandni materijal posvećen dobrovoljnom davalaštvu. Tokom akcije sprovedena je i anonimna anketa koja će pokazati šta građani znaju o dobrovoljnom davalaštvu krvi.

Rezerve svih krvnih grupa tečnosti koja život znači trenutno su na niskom nivou i dovoljne su da obezbede lečenje pacijenata u naredna tri dana, dok je optimalna količina dovoljna za pet do sedam dana. S obzirom na godišnje odmore koji se približavaju, kada se broj davalaca značajno smanjuje, a samim tim i rezerve krvi, nadležni apeluju na građane da posete Službu transfuzije i tokom letnjih meseci.

To mogu učiniti svakog radnog dana od 7 do 15 sati i subotom od 8 do 13 sati. Takođe, Služba redovno organizuje i akcije dobrovoljnog davanja krvi. Tako će u sredu, 15. juna, građani moći da poklone dragocenu tečnost u Foajeu Kulturnog centra Pančeva, od 9 do 12 sati, dan kasnije biće organizovana akcija u Mesnoj zajednici Bavanište, od 9 do 11 sati, a u subotu 18. juna, krv će se prikupljati u Domu kulture u Banatskom Novom Selu, od 8.30 do 11 sati.   

Krv mogu dati osobe od 18 do 65 godina. Pre davanja krvi može se uzeti lagani obrok, kao i kafa, mleko i sok. Lekari napominju da se prilikom davanja krvi dobrovoljac ne može zaraziti, jer je pribor sterilan i koristi se za jednokratnu upotrebu.

I. Predić
MarketingNajnovije vesti