Poljoprivredna inspekcija podvukla crtu - u Brestovcu uzurpirano skoro 700 hektara

Sledi berba sa 2.143 uzurpirana hektara državnih njiva u Pančevu

Pančevo, Čet, 25/08/2016 - 16:28
Vladimir Đoković

PANČEVO, 25. avgust - Posao dug više od mesec dana oko utvrđivanja obima državnih njiva koje su uzurpirane priveden je kraju. Gradsko veće usvojilo je zaključak u vezi sa skidanjem useva sa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji Grada Pančeva.

Osnov zaključka je nalaz republičke poljorivredne inspekcije koja je u vanrednom nadzoru bila od 1. do 20. avgusta. Ukupno u nalazu je konstatovano da zauzetog uzurpiranog zemljišta ima ukupno 2.143 hektara. Od toga najviše u ataru Banatskog Brestovca 691 hektar, Omoljice 509, Starčeva 340, Dolova 232, Jabuke 138, Pančeva i Vojlovice 91 hektar, a najmanje u atarima Glogonja, Kačareva i Banatskog Novog Sela - 25, odnosno 24 hektara.

Posle potpisivanja ugovora sa PKB Korporacijom, koja će skidati useve odnosno letinu sa uzurpiranih njiva, Gradsko veće je danas odlučilo i da otkup robe sa polja poveri firmi „Agrofinans” iz Beograda. Kako je konstatovano, ova firma se blagovremeno javila na javni poziv koji je grad raspisao, a ispunjava i sve uslove.

Skidanje suncokreta, pa kukuruza sa uzurpiranih njiva obavljaće kombajni PKB-a, a odmah na njivama preuzimaće kamioni koje je obezbedio „Agrofinans”. Roba će biti merena na nekoj od vaga na teritoriji Pančeva. Suncokret će biti kupovan po akontnoj ceni koju isplaćuju „Dijamant” i „Viktorija”, a prihvaćena je i konačna cena koja će do polovine oktobra biti formirana na isti način. Dok će merkantilni soja i kukuruz biti plaćan o tržišnim uslovima svedeno na SRPS standard.Marketing

Najnovije vesti