• Slučaj napuštene dece kod Alibunara: Pravda dotakla sve činioce

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pokrajinski sekretar za socijalnu zaštitu Predrag Vuletić kaže za RTS da je nadzor u slučaju napuštene dece kod Alibunaru pokazao nepostupanje struke.

    Vanredni nadzor utvrdio je ukupno pet propusta u radu Centra za socijalni rad u Alibunaru koji je bio nadležan za šestoro dece koja su osam meseci živela sama kod Kozjaka.

    Pokrajinski sekretar za socijalnu zaštitu Predrag Vuletić kaže da je pravda dotakla sve činioce.

    Najvažnije je ističe, da su deca dobro i da su zdrava. Oni su na pragu integracije ne samo u dečjem selu, već u sistemu dečje-pravih odnosa, napominje Vuletić.

    Ukazuje da je u tom slučaju izostala potpuna, ali i odgovarajućia porodična zaštita deteta.

    „Zakon o socijalnoj zaštiti kaže da u slučaju da detetu izostane porodična zaštita, stupa na snagu odgovarajuća protivteža onoga, odnosno ono što sistem može da pruži, a to je bezbednost, nega, zdravstvena i socijalna zaštita“, napominje pokrajinski sekretar.

    Podseća da je utvrđeno nepostupanje od strane struke, stručnih radnika i organa starateljstva – Centra za socijalni rad u Alibunaru.

    Vuletić napominje da sekretarijat traži i krivičnu i pravnu odgovornost svih u uključenih u slučaj.

    „Pokrajinska Vlada je zatražila, odnosno inicirala da se razreši direktor ako već nema lične ostavke i ličnog stava“, napominje pokrajinski sekretar dodajući da je nadzor izvršen za 24 sata nakon što je Radio-televizija Srbije objavila priču.

    Slučaj dece iz Alibunara, ističe, mora da bude ne samo granica odgovornosti, već i tačka ljudskosti.

    „Da svaki član sistema postupa ljudski, u skladu sa odgovornošću. Ovo mora da bude apel“, kaže Vuletić.

    Pokrajinski sekretar za socijalnu zaštitu Predrag Vuletić kaže za RTS da je nadzor u slučaju napuštene dece kod Alibunaru pokazao nepostupanje struke.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo