Solarni paneli Gerontološki centar Pančevo
Prva i jedina iskustva u Pančevu sa solarnim grejanjem tople vode ima Gerontološki

Solari su dobri, uštede su velike – samo da nema kvarova

Pančevo, Sub, 03/09/2016 - 18:00
Vladimir ĐokovićPančevo, 4. septembar - Već tri godine Gerontološki centar „Sunčana jesen”, državna ustanova u naselju Kotež 2, greje vodu  sunčevom svetlošću. Do postavljanja 47 solarnih panela na dve visine dva dela krova Gerontološkog došlo je kroz saradnju sa republičkom agencijom za energetsku efikasnost. Direktor Gerontološkog, Milentije Maksimović, kaže da je ustanova na čijem je čelu praktično učestvovala u programu državne pomoći.

Iako je tender bio dimenzionaran na veći iznos, pobedila je firma koja je posao kod nas završila za 5,5 miliona dinara. Paneli su Fismanovi, imali su nadzor pri postavljanju, izvršen je i prijem. Solari su počeli dobro da rade. Ukupno je 47 solarnih ploča na dva krovna polja na različitim visinama. Interesantno je da 17 ploča na većoj visini od prvog dana radi besprekorno, dok se kod ovih 30 niže postavljenih javljaju problem. Na visokim temperaturama ispadaju pumpe, postoje neka mišljenja da su problem ekspanzione posude koje su manjeg kapaciteta. Dve godine garancije bilo i često smo imali problem sa tih 30 – ističe Milentije Maksimović.

 

Gerontološki centar Pančevo
solar2.jpg

 

Ako se potegne pitanje ušteda, direktor Gerontološkog zvuči prezadovoljno

Jako su korisni. Posebno za naše podneblje gde imamo dovoljno sunčanih dana. Imamo jeftiniju sanitarnu toplu vodu 4 do 5 puta u odnosu na ovu koju nam je isporučivalo „Grejanje”. Naravno, nalazimo se na oba sistema, koristimo kada nema grejanja na sunce toplu vodu koju „Grejanje” isporuči. Svakome bih preporučio. Kad sistem dobro radi, samo kontrolišemo. Kad ne radi nije dobro. Izvođač radova bila je „Interklima”, pa očekujemo da oni sa „Fismanom” i obezbede kontinuiran rad za ovih 30 problematičnih panela. – očekuje direktor Gerontološkog.

A za koliko će se ovakva investicija isplatiti?

- Da je u punoj funkciji, isplatila bi se za 5-6 godina. Ekonomisti kažu da u sve što se može isplatiti za 10 godina treba ulagati. Gerontološki ima veliku potrebu za toplom vodom. Imamo ukupno 200 postelja a 80 nepokretnih. – ističe Maksimović.

Interesantno je da solarni paneli nisu pretrpeli štetu tokom grada i oluje 20. juna ove godine. Najveće mehaničko oštećenje do sada su imali od ljudi.

- Huliganima je palo na pamet da se popnu na krov, i to baš na panele. Tu su neki naprsli, pa smo i tečnost morali da menjamo, što je bilo oko 200.000 dinara troška. Jurio ih porter pošto imamo video nadzor, ali džabe. Eto što ne može grad – mogu huligani. – zaključuje direktor Gerontološkog, Milentije Maksimović.
MarketingNajnovije vesti