Društvo

Srbija dobija centralni registar „porodičnih" nasilnika

Izvor: 
RTV Pon, 29/08/2016 - 13:43


U okviru sveobuhvatne borbe protiv nasilja, u Republičkom javnom tužilaštvu biće formiran registar nasilnika – Centralna evidencija o slučajevima nasilja u porodici, u kojoj će se naći ne samo svi procesuirani (okrivljeni) već i oni koji su „samo" prijavljeni za neki oblik nasilništva i zaštitne mere koje su im izrečene u postupku.

 

Cilj tih evidencija, koje su predviđene Nacrtom zakona o sprečavanju nasilja u porodici, jeste da niko neće moći da se brani pred sudom da je prvi put izvršio nasilje ili da ga nije izvršio uopšte, kažu u Ministarstvu pravde, koje će uskoro vladi predložiti ovaj zakon radi usvajanja.

 

Naime, u Nacrtu zakona koji je objavljen na sajtu Ministarstva pravde, predviđena je obaveza nadležne policijske uprave da vodi evidencije o prijavljenim slučajevima nasilja u porodici, određivanju i sprovođenju hitnih mera i mera zaštite od nasilja u porodici propisanih Porodičnim zakonom.

 

Budući Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji bi trebalo da bude usvojen na jednoj od sednica jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije, uvešće obavezu policije da izađe na lice mesta istog trenutka kada dobije prijavu od bilo koga da je izvršeno nasilje u porodici, da spreči nasilje i napravi procenu rizika da li to nasilje može da eskalira.

 

U skladu sa tom procenom, policija bi trebalo da gotovo obavezno udalji nasilnika, a imaće i mogućnost da ga uhapsi (odredi mu zadržavanje od 48 sati).

 

Ovim putem se onemogućava nasilnik da na bilo koji način priđe žrtvi i uznemirava je sve dok krivični ili građanski postupak ne bude završen.

 

Autor: RTV
MarketingNajnovije vesti