Društvo

Srbija nije rešila mnoga pitanja u borbi protiv nasilja

Izvor: 
Beta Sub, 18/06/2016 - 10:08

Srbija je počela da usklađuje svoje zakonodavstvo sa Evropskom konvencijom o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, ali mnoga pitanja, poput ovlašćenja policije da iseli nasilnika, nisu još rešena, zaključeno je u petak 17. juna na panelu kruševačkog Udruženja žena Peščanik.

Predstavnica Odbora za ljudska prava i SOS telefona u Vranju Suzana Antić Ristić kazala je da nisu rešena pitanja poput dovoljnog broja sigurnih kuća, kriznih centara za žrtve silovanja, mandata policije da iseli nasilnika, poštovanja hitnog postupka u procesuiranju nasilja nad ženama.

Ona je dodala da zakonom nije regulisano ni gonjenje nasilnika po službenoj dužnosti bez obzira na odustajanje žrtve, kao ni status SOS telefona kao specijalizovane usluge.

„Nasilje prema ženama je ozbiljan društveni problem, a država je dužna da primeni odredbe Konvencije koja je ratifikacijom postala deo našeg zakonodavstva", rekla je ona.

Na panelu za predstavnike lokalne samouprave, Centra za socijalni rad, policije, tužilaštva, zdravstva, o iskustvima u zajedničkom radu na zaštiti žena koje trpe nasilje govorile su članice i članovi Radne grupe Lokalne mreže institucija i SOS telefona iz Vranja.

Opširnije na linku.
MarketingNajnovije vesti