• Srbija obeležava 15. februar – Dan državnosti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nacionalni praznik Dan državnosti Republike Srbije obeležava se danas, 15. februara.

    Dan državnosti biće obeležen polaganjem venaca i cveća na spomenik voždu Karađorđu u Orašcu, kao i dodelom odlikovanja zaslužnim pojedincima i ustanovama koje će uručiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

     
    U Orašcu će u podne, kod spomenika Karađorđu, biti obeležen dan kada je 1804. godine pokrenut Prvi srpski ustanak a tom događaju će prisustvovati premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.
     
    Na Oplencu će ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitnaja Darija Kisić Tepavčević položiti venac na sarkofag vožda Karađorđa, dok će u Beogradu predsednik Aleksandar Vučić uručiti odlikovanja.
     
    Generalni sekretar predsednika Suzana Paunović položiće venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, a Dan državnosti će biti obeležen i svečanom akademijom u Staroj skupštini u Kragujevcu.
     
    Gradska uprava Kragujevca je najavila da će na akademiji govoriti ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i gradonačelnik Nikola Dašić.
     
    Potom će biti izveden komad „Zaveštanje“ po tekstu Vladimira Đorđevića, u režiji Dragana Jakovljevića.
     
    Dan državnosti obeležava se u znak sećanja na Sretenje 1804. godine kada je u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak, kojim je pokrenuta borba za oslobođenje i postavljeni temelji moderne srpske države.
     

    Nacionalni praznik Dan državnosti Republike Srbije obeležava se danas, 15. februara.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]