• Srećan Uskrs!

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Uskrs po Julijanskom kalendaru slave Ruska, Srpska, Gruzinska, Konstantinopoljska, Grčka, Bugarska, Jerusalimska i druge pravoslavne crkve.

    Uskrs je najveći i najradosniji hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih kao pobedu vere i života nad smrću.

     

    Na Uskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hrist uskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata.

    Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa „Hristos vaskrse“ i „Vaistinu vaskrse“. Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja i tada se pevaju radosne crkvene pesme.

    Pripreme za Uskrs tradicionalno počinju na Veliki četvrtak, a nastavljaju se Velikim petkom u znak sećanja na dan kada je Isus Hrist raspet na krstu na Golgoti.

    Pošto je to za hrišćane dan velike žalosti, on se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava. Na Veliki petak farbaju se jaja, najviše crvenom bojom koja simbolizuje Isusovu krv.

    Patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima SPC čestitali su Vaskrs svim hrišćanima koji ovaj praznik slave po Starom kalendaru i u Poslanici poručili da nema danas čoveka, bio on vernik ili nevernik, koji ne bi želeo bar za trenutak da učestvuje u istinskoj radosti, ali da tog mira i radosti nema niotkuda.

    „Svuda bezizlaz, duša opatuljena u ličnim težnjama i željama koje proishode iz samoljublja i samoživosti, što dovodi do duhovne smrti koja ima za posledicu besciljnost i nemarnost za večno spasenje“, poručuje se u Vaskršnjoj poslanici SPC.

    Svedoci smo, ističe se, sveopšteg otuđenja i razdora, najpre u samoj porodici, gde je zajednica među supružnicima sve nestabilnija, a međusobno nepoštovanje roditeljâ ostavlja neizbrisivu ranu na dečjim dušama.

    SPC je pozvala svoju duhovnu decu da poštuju i čuvaju svetinju braka, jer je on, poručuju, temelj zdrave i nerazorive porodice.

    „Čuvajte u ljubavi tajnu života koju je osvetio sam Bog. Iskrena vernost i uzajamno praštanje neka krase svaku našu porodicu koja je domaća Crkva“, poručio je patrijarh.

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas uskršnju čestitku sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve u kojoj je podsetio na neprolaznih vrednosti pravoslavne vere – ljubav, praštanje, toleranciju, mir, međusobno uvažavanje i razumevanje.

    Čestitku patrijarhu srpskom Irineju, sveštenstvu i građanima za Uskrs je uputila i premijerka Ana Brnabić, kao i drugi zvaničnici.

    Svim vernicima koji proslavljaju Vaskrsenje Hristovo po Julijanskom kalendaru redakcija 013info čestita najveći hrišćanski praznik.

    Pravoslavni hrišćani u više od 60 zemalja sveta, uključujući Srbiju, slave danas Vaskrsenje Hristovo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo