Gradska uprava Pančevo
Društvo

Šta je pančevačka vlast uradila da bi vazduh bio čistiji?

Izvor: 
RTS Ned, 19/01/2020 - 17:24U Pančevu je zagađenje nešto manje nego prethodnih dana, ali su prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine Vojlovica i Starčevo još uvek "u crvernom". Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov govorio je za RTS o tome šta je urađeno kako bi vazduh u našem gradu bio čistiji.

Pančevo je već decenijama industrijski centar i, kako kaže gradonačelnik Saša Pavlov, ima iskustvo borbe za zdravu životnu sredinu.

"Borba za zdravu sredinu ne podrazumeva preduzimanje mera koje će dati trenutni rezultat, to mora da bude višedecenijsko opredeljenje da bismo imali kvalitetnu sredinu", rekao je Pavlov, gostujući na RTS-u.

Sa aspekta lokalne samouprave, poslednjih deset godina se preduzimaju mere. Između ostalog, vrši se automatski monitoring, a merna mesta su postavljena oko fabrika južne industrijske zone, koje su bile najveći rizik za kvalitet vazduha.

"Kada izmerite koji polutant ugrožava, jasno vam je šta je izvor toga. Ako su PM-10 čestice znamo da je reč o saobraćaju i individualnim ložištima, što je u Pančevu izraženo, jer na sistemu daljinskog grejanja imamo svega trideset odsto građana", rekao je Pavlov.

Finansijski zahtevne mere

Saša Pavlov kaže da nije na lokalnoj samoupravi da uvede pravilo "par-nepar" za vozila, već je na njoj da donese planske akte.

"Doneli smo plan kvaliteta vazduha i predvideli mere i radnje koje sprovodimo. One su finansijski zahtevne, dolazimo do mogućnosti budžeta i brzine reagovanja", naveo je Pavlov.

U Pančevu su pored monitoringa i izbacivanja individualnih kotlarnica, uveli gas i subvencionisali priključke za gas za individualne korisnike.

"Ni tu ne postoji odrđena ekološka svest koja je na prvom mestu problem. Prve godine nismo uspeli da potrošimo dva miliona – za dva miliona dinara nije bilo interesenata da uzmu gas", naveo je Pavlov.

"Mera po mera korak po korak će da dovede do krupne stvari, ali nije sve na lokalnoj samoupravi", poručio je Pavlov.
MarketingNajnovije vesti