Voda nad gradom
Društvo

Šta piše u 8 rešenja sanitarnih inspektora o pančevačkoj vodi za piće?

Pančevo, Uto, 12/11/2019 - 00:12
Vladimir Đoković


Krajem oktobra na više adresa od kabineta direktora gradskog Vodovoda, preko Zavoda za zaštitu zdravlja u Pančevu i južnobanatske sanitarne inspekcije, pa do vrha sanitarne inspekcije u pokrajini portal 013info zatražio je više informacija o ispravnosti vode za piće. Naime posle istorijske situacije da su Pančevci ali i žitelji Ivanova, Omoljice, Brestovca, Dolova, Kačareva, Glogonja, Jabuke, Starčeva polovinom septembra bili bez vode na dva dana - građani su nastavili da spominju kako im se voda čini sumnjivom.

Zato smo ljubazno zamolili nadležne da portalu 013info daju informaciju o obavljenim kontrolama vode u periodu avgust, septembar, oktobar. Odnosno, utvrđenim prekoračenjima u tim kontrolama. Kao i merama koje su predlagane, odnosno nalagane - izveštaju o njihovom sprovođenju. A zatim i o, dodatnim kontrolama, kao i o aktuelnom stanju vode za piće u Pančevu.

Pozvali smo se na Ustav i prava građana po ovom aktu ali i zakonima Srbije, pa i Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Naglasili da su nam informacije potrebne, radi javnog objavljivanja i informisanja građana.

Južnobanatska sanitarna inspekcija, čije je sedište u Pančevu, uputila nas je dodatno na pokrajinski vrh inspekcije.

I ubrzo, već 25. oktobra, stigao je i odgovor Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo koji prenosimo u celini.

"Redovne kontrole higijenske ispravnosti vode za piće u Pančevu vrši Zavod za javno zdravlje Pančevo, prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Izveštaje o higijenskoj ispravnosti vode za piće Zavod dostavlja sanitarnoj inspekciji, koja preduzima mere iz svoje nadležnosti, u skladu sa zakonom. U navedenom periodu, na osnovu dostavljenih izveštaja o higijenskoj ispravnosti vode za piće, sanitarna inspekcija postupila je i donela 8 rešenja u skladu sa zakonom. U periodu prekida u vodosnabdevanju u Pančevu, sanitarna inspekcija je vršila vanredne sanitarne nadzore u objektima pod povećanim rizikom.", odgovorio je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

Zahvalili smo na brzini odgovora, i zatražili detalje. I još uvek čekamo tih 8 donetih rešenja ne bi li konačno pročitali šta je nadležni inspektor utvrdio, kakvu je meru naložio pančevačkom Vodovodu, da li je mera izvršena, u kom roku, kako je to konstovano.

Svi koji koriste vodu pančevačkog vodovoda to čine uz veru da je ispravna, redovno kontrolisana, zdrava... Povremeno, kada interesovanje postoji, valjalo bi i pokazati da nadležni funkcionišu u odbrani takve vode, za piće.

Naše molbe za zvaničnim informacijama stoje tamo negde, u Vodovodu, Zavodu, sanitarnoj, i sekretarijatu pokrajine. Čekamo odgovore.
MarketingNajnovije vesti