• STARČEVO: Održan još jedan „Andrin memorijal” u kuvanju riblje čorbe

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Već jednaest godina u znak sećanja na jednog od najpoznatijih ugostitelja u okruženju –  Andriju Pavlovića, njegova porodica priređuje memorijal u vidu takmičenja u kuvanju riblje čorbe. 

    To je, između ostalog, i zato što je Andra, kako podseća njegov sin Vladimir, praktično bio rodonačelnik takvih okupljanja na ovim prostorima.

    – Sve je počelo oko 25. maja, pre dvadeset pet godina, u vreme kada su se trčale štafete. Tada su se skupili ljudi iz onog doba u kafani kod mog oca, i dok su jeli riblju čorbu, čika Jovici Mecingeru sinulo je da, ako već Kačarevo ima „Slaninijadu”, Starčevo dobije „čorbuljadu”. I tako je za nekadašnji Dan mladosti napravljeno prvo tkmičenje u kuvanju riblje čorbe, a čak je bilo i nošenja štafete, jer su ti ljudi rasli uz taj sistem vrednosti. To je tada bilo prvo nadmetanje tog tipa, dok danas svaki restoran ima neko svoje, što mi je drago, a verujem da bi bilo i mom ocu. Kasnije je termin prebačen za Ognjenu Mariju i otada traje ova tradicija, sve dok otac nije preminuo, pre jednaest godina, kada je napravljena pauza zbog godinu dana žalosti –  kaže Vladimir.

    Potom je njegova porodica odlučila da okupljanje bude na dan godišnjice Andrine smrti, pa se svakog 10. avgusta ispred njegove kafane u Ulici kestenova nadmeću majstori u kuvanju riblje čorbe.

    I juče se čorba krčkala u petnaest kotlića, a pobile su tri ekipe „Žabara”.

    Već jednaest godina u znak sećanja na jednog od najpoznatijih ugostitelja u okruženju – Andriju Pavlovića, njegova porodica priređuje memorijal u vidu takmičenja u kuvanju riblje čorbe. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo