• Stigli lekovi u Apoteku Pančevo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Posle više od četiri meseci u Apoteku Pančevo stigli su lekovi. Prazni rafovi već u toku sutrašnjeg dana biće napunjeni medikamentima sa pozivitne liste, a sve zahvaljujući donatoru makedonskoj kompaniji ZEGIN. Oni su ustanovi poklonili lekove u iznosu od čak 100.000 evra, koji su danas predati lokalnoj samoupravi. Ugovor o donaciji potpisali su Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva i Blagoje Mehandžiski, predsednik Odbora direktora ZEGIN grupe.

    Gradonačlenik je zahvalio donatoru, kao i Ministarstvu zdravlja jer je ta institucija posredovala u ovoj pomoći. On je dodao da će pristigli lekovi biti od izuzetne koristi za građane grada Pančeva do definisanja načina na koji će državna apoteka nastaviti dalje rad.

    „Ova donacija je plod razgovora koji su predstavnici Apoteke imali u proteklih nedelju – dve dana u Ministarstvu zdravlja. Važno je naglastiti da ovaj poklon nema iza sebe nikakav interes u smislu rešavanja pravnog statusa državne apoteke jer u ovom trenutku to niko ne zna. I dalje pregovaramo oko modela za sistemsko rešavanja situacije u Apoteci Pančevo, i nadam se da ćemo nakon izbora imati neko rešenje“, istakao je Pavlov.

    On je rekao da će lekovi biti predati Apoteci Pančevo, a zatim dalje distribuirani u njene objekte. Na pitanje novinara na koji način će to biti učinjeno s obzirom da Apoteka trenutno nema nijedno svoje vozilo, gradonačelnik je odgovorio da je lokalna samouprava uvek pomagala ustanovi i da će to učiniti i ovaj put. Pavlov je dodao da bi, s obzirom da su lekovi stigli, Apoteka ponovo trebalo da uvede dežurstvo u jednom objektu, ali je naglasio i da je Grad dao pozitivno mišljenje i nekim privatnim apotekama za uvođenje dežurstvaTako će građani Grada Pančeva posle četiri meseca ponovo moći da dođu do lekova i tokom noći.

    Saša Pavlov je podvukao i to da izvršitelji neće moći da zapelene lekove jer su oni sada vlasništvo grada.

    Blagoje Mehandžiski, predsednik Odbora direktora ZEGIN grupe naglasio je da je menadžment Apoteke Pančevo napravio spisak lekova koji su im neophodni.

    „Nismo doneli lekove koji nam stoje na lageru kako bi ih se oslobodili, već smo doneli lekove koji su ustanovi najpotrebniji, a imamo nameru da i dalje sarađujemo. Ovo je naša treća donacija Srbiji, poklonili smo dva puta po 100.000 evra nekim gradovima za vreme poplava“, istakao je Blagoje Mehandžiski.

    Tokom sutrašnjeg dana, lekovi će biti distribuirani svim objektima Apoteke Pančevo u gradu i naseljenim mestima. Kako smo saznali od Melanije Bonin, v. d.direktorke Apoteke u ostavci, lekovi će se isključivo izdavati na recept, bez particitacije. Ona je precizirala da je reč o medikametima iz fabrika „Galenika“ „Actavis“ i „Alkaloid“.

    „Gledali smo da ceo asortiman navedenih fabrika bude zastupljen jer su nam apoteke prazne. Dobili smo antibiotike, antipiretike za decu, antihipertizive, dijuretike za izbaciavnje vode, i druge lekove. Mislim da će ova količina medikamenata biti dovoljna za mesec dana“, ocenila je Melanija Bonin.

    Ukoliko se ponovo uvede dežurstvo u Apoteci Pančevo građani ipak neće moći da kupe lekove sa pozitivne liste, jer će im i u toku noći biti neophodan recept.

    Inače, početkom nedelje Melanije Bonin podnela je ostavku na mesto direktora Apoteke Pančevo, a isto je učinio i ceo Upravni odbor ustanove.

    I. Predić

    Posle više od četiri meseci u Apoteku Pančevo stigli su lekovi. Prazni rafovi već u toku sutrašnjeg dana biće napunjeni medikamentima sa pozivitne liste, a sve zahvaljujući donatoru makedonskoj kompaniji ZEGIN. Oni su ustanovi poklonili lekove u iznosu od čak 100.000 evra, koji usu danas predati lokalnoj samoupravi.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo