Mihajlo Kljajević
Društvo

TALENTOVANA BUDUĆNOST PANČEVA: Mihailo Kljajević

Izvor: 
Ilija Tepšić Sub, 25/12/2021 - 19:24Pančevo ima mnogo mladih talentovanih umetnika. Međutim, malo je mladih koji se pored umetnosti bave i naukom i filozofijom. Mihailo Kljajević je jedan od njih.

Mihailo ima 20 godina, studira filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, piše poeziju i prozu, ali i naučne radove iz psihologije. Završio je prirodno-matematički smer u Gimnaziji “Uroš Predić” u Pančevu i bio je član grupe za kreativno pisanje i grupe za psihologiju Regionalnog centra za talente “Mihajlo Pupin”.

Još kao mali voleo je da čita i da zamišlja alternativne scenarije bajki. Onda se u osnovnoj školi susreo sa epskom fantastikom Džona Tolkina i Džordža Martina i poželeo je da napiše svoj prvi roman još u sedmom razredu. Na pitanje kako je počeo da piše poeziju, Mihailo odgovara: U adolescenciji dolaze kompleksne stvari koje prate razvojni period u vidu intenzivnih osećanja. To su prvi pokušaji da se priagodiš svetu u širini, izlazak iz onog sveta koji si do sada imao. U tom periodu primetio sam da je poezija bolji izraz od proze jer poeziju mogu da pustim da teče, što sa prozom nije slučaj.

Inspiraciju pronalazi u ruskim realistima iz 19. veka, savremenim japanskim piscima i u svakodnevici.

U ovom momentu kao da jurim neke šablone u realnosti koji su u jednu ruku toliko očigledni, ali retko ko stane da razmisli, da prestane da ih uzima zdravo za gotovo. To su te neke običnosti kojima bi čovek mogao da se posveti i da ih romantizuje. Međuljudski odnosi i promena samog čoveka kroz vreme i njegovo menjanje kože.

Svoja dela objavljivao je u časopisima Pupin, Black Sheep i Eckermann. Bio je aktivan na književnim večerima koja su se organizovala u kafiću Pogon u Pančevu, Centru za obrazovanje i kulturu “Božidarac” I Bitefu u Beogradu. Učestvovao je u finalu Državne smotre istraživačkih radova iz psihologije sa naučno-istraživačkim radom Divergentno mišljenje kod gimnazijalaca. Mihailo već više od godinu dana radi kao lični asistent dece ometene u razvoju u školi za osnovno i srednje obrazovanje „Mara Mandić“ u Pančevu.

O planovima za budućnost, Mihailo kaže sledeće: Teško je opredeliti se za nešto uže sa 20 godina života. Odlučio sam se za nešto što mi dolazi prirodno, pa ćemo videti. Filozofija mi je tu za formalno uobličavanje kritičkog mišljenja. Mislim da bi to moglo da mi bude od koristi u budućnosti, kako u književnosti, tako i u naučnom radu u kome vidim sebe u budućnosti.

Porodica i prijatelji pružaju mu podršku i podstiču ga u radu, međutim, Mihailo sumnja da kreacije mladih ljudi uopšte privlače pažnju široj okolini. No, i pored toga, on ne odustaje i nada se da će se vremenom situacija promeniti na bolje.

 

 
MarketingNajnovije vesti