Nikola Damjanenko Foto: Privatna arhiva
Društvo

TALENTOVANA BUDUĆNOST PANČEVA: Nikola Damjanenko

Pančevo, Pet, 03/09/2021 - 10:46
Relja JarkovačkiNikola Damjanenko, je maturant Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“. Od osnovne škole, pa sve do sada, takmiči se iz hemije i fizike.Učenik je smera ‚‚Procesno upravljanje“ i ove predmete nema u okviru nastave, ali se za takmičenja sprema sam i uz mentorsku pomoć profesora iz Regionalnog centra za talente ‚‚Mihajlo Pupin“.

Na okružnom takmičenju iz hemije, koje se održalo u Novom Sadu u aprilu ove godine, Nikola je osvojio prvu nagradu, čime se plasirao na republičko takmičenje iz hemije, gde je prošao na eksperimentalni deo i osvojio deseto mesto. Nakon osvojenog desetog mesta na republičkom takmičenju prošao je na Srpsku hemijsku olimpijadu, gde je osvojio deveto mesto.

Pored običnih takmičenja iz hemije, Nikola se takođe takmičio i na smotri radova učenika srednjih škola iz oblasti hemije. Njegov rad bio je „Određivanje sadržaja kofeina u gaziranim pićima“, ovim radom osvojio je drugo mesto na okružnom takmičenju, a treće mesto na republičkom.

Paralelno sa takmičenjima iz hemije, prisutni su i sjajni uspesi iz oblasti fizike. Na ‚‚Turniru mladih fizičara“, zajedno sa timom u kom je učestvovao, Nikola je osvojio prvu nagradu. Zbog pandemije virusa Covid-19, Nikola i njegov tim nisu učestvovali na međunarodnom ‚‚Turniru mladih fizičara“.

Kada si i kako počeo da se takmičiš?

-Prvi put sam počeo da se takmičim u osnovnoj školi, tada sam upoznao ovu naučnu disciplinu. U toku 2017. godine bio sam u letnjoj naučnoj školi u Istraživačkoj stanici ‚‚Petnica“, gde sam prvi put video hemijsku laboratoriju. U srednjoj školi imam samo jednu godinu hemije, tada me je profesor Srđan zainteresovao za takmičenja. Plus sam bio član Regionalnog centra za talente ‚‚Mihajlo Pupin“, tako da mi je i to pomoglo da se održim u takmičenjima.

Što se takmičiš ako ti nije obaveza?

-Pa gledaj, ljubav za hemijom je i dalje ostala. Moj plan, a i san mi je da postanem hemičar. Taj predmet me je zainteresovao, a to što nemam hemiju mi ne smeta, radim sam kod kuće. Profesori su videli da sam talentova i da sam zainteresovan, nakon toga počeli su da mi daju baš dosta literature koja mi je bila zanimljiva i onda mi je bilo zadovoljstvo da učim.

 

Šta su ti dalji planovi?

-Plan mi je da upišem Hemijski fakultet u Beogradu. Nakon toga voleo bih da dalje studije nastavim negde u nekoj od stranih država, jer su tamo dosta bolji uslovi za to.

 

Čime se baviš u slobodno vreme, osim hemijom i fizikom?

-Rekao bih da me je karantin inspirisao da, iz dosade, počnem da istražujem neke nove stvari. Tako sam počeo amaterski da se bavim fotografisanjem mrtve prirode i entomologijom. Entomologija je nauka koja se bavi proučavanjem insekata, tako da imam neki svoj manji insektarijum. Oba hobija su došla iz dosade i čine mi zabavu i neku novu sveru znanja i istraživanja. Pored toga, čitam dosta u slobodno vreme i naravno družim se sa drugarima.

Insektarijum
Foto: Privatna arhiva
Damjanenko_EntamologijaMarketingNajnovije vesti