• TELEGRAF: Drama u Pančevu zbog premeštaja vaspitačice. Deca ceo dan „plaču i tuguju“, a evo šta kažu iz vrtića

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kada je vaspitačica Merima Adžajlić od ove školske godine prebačena iz predškolske ustanove „Dečija radost“ u Pančevu, roditelji su više nego burno odreagovali. Razlog njihovog besa je što su na njeno mesto doveli vaspitačicu o kojoj roditelji ne znaju ništa, a ponajviše što ih niko o premeštaju dečije omiljene vaspitačice nije obavestio, piše Telegraf.

    U peticiji saveta roditelja „Cvrčak“ roditelji navode da su više nego zadovoljni Meriminim radom, te da „za njihovu decu nije dobro što je ova odluka donesena na prečac, iznenada“, a pozvali su se i na prava dece i činjenicu da mališanima do pet, pa i šest godina nisu važni drugari već „osoba za koju se vezuju“, te da osećaj sigurnosti pronalaze kod roditelja, vaspitača i učitelja. 

    – Ne znamo da li znate na koji način se gradi poverenje i uzajamno razumevanje između vaspitača i deteta. Vaspitač je osoba koja ima veoma važnu ulogu u životu i školovanju svakog deteta. Deca danas ceo dan tuguju i plaču i ne bi vam bilo svejedno kada biste videli njihovu reakciju. – navode u obrazloženju peticije dodajući da koji god razlog da se krije iza toga „nije vredan suza njihove dece“.

    Roditelji su otišli još dalje, pa su sredinom septembra predali propratno pismo pokrajinskom inspektoru prosvete tražeći da se vaspitačica Merima Adžajlić vrati na svoje radno mesto koje je u ovom vrtiću obavljala već 16 godina, ali i pritužbu na rad inspektora jer iz Odeljenja prosvetne inspekcije nisu dobili odgovor 12 dana od predaje peticije.

    – Deca uopšte ne izlaze napolje jer su došle nove vaspitačice koje se non-stop menjaju. Za ceo septembar su samo jednom izašli u šetnju. – navodi za „Telegraf“ Svetlana Jovković, predsednica Saveta roditelja „Cvrčak“ dodajući da se ovo dešava i u drugim vrtićama u gradu bez ikakvih objašnjenja.

    Telegraf je pozvao predškolsku ustanovu „Dečija radost“ iz koje im rekli da je reakcija roditelja preterana. Naime, Merima je prebačena u drugi vrtić koji je deo novog pilot projekta i gde će moći svoje dugogodišnje iskustvo da prilagodi novom sistemu rada, koji će potom kao iskusan vaspitač prenositi ostalim koleginicama.

    – Trenutno su dva vrtića u gradu u sklopu novog programa. Merima će kao kvalitetan vaspitač učiti o novom sistemu rada kojem će posle naučiti ostale koleginice jer će od 2020. godine svi vrtići biti obuhvaćeni ovim programom. – rekli su nam iz „Dečije radosti“.

    Osoblje smatra da nema razloga da se diže drama jer su vaspitači koji trenutno rade u vrtiću „Cvrčak“ iskusni i na njih nije bilo pritužbe i u drugim vrtićima u kojima su radili.

    A što se neizlaženja napolje tiče, navode da je septembar mesec adaptacije dece.

    – Imate decu koja se prvi put susreću sa vrtićem, pa tokom tog perioda vaspitači odlučuju kako će se organizovati rad u zavisnosti od dece i njihovog prihvatanja ili neprihvatanja vrtića. Pa, da li onda mogu sa svom tom novom decom da izađu napolje?

    Novi program koji će se primenjivati u vrtićima širom Srbije od 2020. godine podrazumeva da će deca imati više vremena za igru i uživanje, ali će se pomno osluškivati njihova interesovanja i želje, po čemu će biti i deljeni u grupe.

    Međutim, kako objasniti toliku vezanost roditelja za jednu vaspitačicu iako niko ne garantuje da će ona biti prisutna sve vreme dok dete ne krene u osnovnu školu?

    Mišljenje psihologa jeste da je pogrešno što su roditelji poverili svo svoje poverenje vaspitačici, u ovom slučaju Merimi, a ne i predškolskoj ustanovi kojoj bi prvenstveno trebalo da veruju da će čuvati njihovu decu.

    Kada je vaspitačica Merima Adžajlić od ove školske godine prebačena iz predškolske ustanove „Dečija radost“ u Pančevu, roditelji su više nego burno odreagovali. Razlog njihovog besa je što su na njeno mesto doveli vaspitačicu o kojoj roditelji ne znaju ništa, a ponajviše što ih niko o premeštaju dečije omiljene vaspitačice nije obavestio.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Ombudsman ipak pokrenuo postupak prema CSR Vršac

    Povodom saopštenja Zaštitnika građana da je zbog slučaja maloletnika koji je ubio 12 jaganjaca u Markovcu pokrenut postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad Pančevo, […]