• Tesan Tamiš kod Pančeva

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Bez marine i zimovnika, samo polovina od oko 500 plovila uspe da nađe mesto na suvom.

     „Jeste da Tamiš ove godine nije bio ni blizu da zaledi, ali plovila bi trebalo da prezime na suvom. Čeka nas posao da ih sredimo, zaštitimo, a to se ne može na vodi. Gužva na obali je velika, a ima i onih koji su tu nekoliko godina i izgledaju napušteno, i samo zauzimaju mesto”, priča za „Politiku” Stanko Krstić, vlasnik čamca privezanog uz obalu reke kod Pančeva, koji iz vode nije vađen već dve sezone, što nije usamljen slučaj. Reka je ovde puna plovila svih veličina. Prepunjene su obe obale, prostor ispod objekata – sojenica ribolovačkih udruženja, ali i poveći komad zemljišta koji doseže do šetališta na drugom nivou Tamiškog keja. Vlasnici obilaze čamce svake godine sa istom pričom – da ovde nedostaje zimovnik i marina za čamce, brodiće, pa i manje jahte.

    Okupljeni u dva lokalna udruženja sportskih ribolovaca i nautičara, „Tamiš” i „Marko Kulić”, napominju da je s godinama akvatorijum postao tesan, jer je sve više plovila i objekata na vodi, poput velikih splavova pretvorenih u ugostiteljske objekte, pa ako na vreme ne zauzmu mesto na suvom, prinuđeni su da svoja plovila drže u vodi čitave godine. U Udruženju „Tamiš” kažu da je tako kako je, da su se ljudi navikli, da situacija nije alarmantna, ali da bi svakako bilo bolje da je obala uređenija sa natkrivenim zimovnikom – spremištem za više od 500 čamaca otvorenog tipa, od drveta i plastike i metala i kabinaša.

    „Polovina je uspela da čamce smesti na obalu, ko ima uslova, vozi ih kući, a ostatak miruje u vodi, što u principu nije strašno. O njima se vodi briga i tokom zime, što znači da ako ima padavina, mora da se prazne kako ne bi zaledili što može i fizički da ih ošteti. S druge strane, led na reci pri širenju podiže čamce iz vode i ako su dobro presvučeni antialginom, antikorozivima i drugim zaštitnim sredstvima, nisu ugroženi”, objašnjava jedan od čuvara ovog udruženja, koje ima čuvarsku službu organizovanu 24 časa dnevno.

    Duž toka Tamiša na putu do ušća u Dunav, vlasnici plovila koriste, po rečima uprava udruženja, i stare limene hangare nekadašnje firme „Brodoremont”, koji se nalaze u blizini prevodnice. Ipak, skreću pažnju da to rade na svoju odgovornost, a ima i onih koji čamce ostavljaju duž toka Tamiša, u selu Jabuka i na Dunavcu kod Ivanova, ali i da su tamo neobezbeđeni.

    Zima za sada nije ozbiljnije zapretila, mada hidrometeorolozi predviđaju visoke vodostaje već u martu, što će kažu ovde, ugroziti i one koji su uspeli da se smeste na suvom. U međuvremenu, nedaleko od centra Pančeva ima ribolovaca koji isplovljavaju i tu im takođe pomažu udruženja, da se vitlom brodica bezbedno porine u vodu, jer kako kažu, vreme dozvoljava, samo da nema jače košave.

     

    Bez marine i zimovnika, samo polovina od oko 500 plovila uspe da nađe mesto na suvom.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]