• Teške mašine ruinirale šetačke staze na Čardaku

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pančevo, 12. septemar – Zbog stanja u kome su zatečene ovog vikenda šetačke staze na Čardaku, Milan Glumac, iz Planinarsko sportskog društva „Jelenak”, alarmirao je javnost preko društvenih mreža.

    – Tamo je 45 kilometara pešačkih staza koje mi razvijamo godinama u saradnji sa šumskim gazdinstvom „Banat”, uz razumevanje i finansijsku podršku Grada Pančeva i opštine Kovin. Prizor koji smo juče zateklli je neprikladan i neprimeren prostoru za šetnju, za ljubitelje prirode i uopšte za turizam. Neko je mašinski čistio protivpožarne linije tako da na njima više ne postoji trava, pesak je razguran sa obe strane, a i markacije staza su delimično uništene. Juče nisam obišao sve staze, ali ono što sam video je da je oko 6 kilometara staza ruinirano,  ističe Milan Glumac iz PSD „Jelenak”.

    Glumac razume potrebu Šumskog gazdinstva da održava protipožarne puteve, ali smatra da je na prostoru gde se pešačke staze uređuju od 2009. godine trebalo da se to radi selektivno. Da rade ljudi, a ne mašine. Ovako staze su ruinirane i izgubile su privlačnost za ljubitelje prirode koji  su tu masovno dolazili – ocenjuje Glumac.

    – Oni su taj lokalitet predvideli za turizam, a tako se ne ponašaju. Oni su javno preduzeće, pa bi trebalo da imaju i javnu odgovornost. Da se ne ponašaju samo kao privredno društvo, nego i kao upravljač specijalnog rezervata prirode, što Deliblatska peščara jeste. „Jelenak” preko konkursa od lokalnih samouprava dobija sredstva koja ulaže u staze i manifestaciju„Bojama ruja”. Najviše taj prostor koriste građani Pančeva i deca. Prošle godine je na manifestaciji bilo 1.700 ljudi. Za isti dan 9. oktobar zakazana je i treking liga. Ovakvim ruiniranjem staza ovi događaji su dovedeni u pitanje, ocenio je Milan Glumac.

     

     

    Organizatori su naime ove godine očekivali 2.000 ljudi, a sa ne markiranim i ruiniranim stazama manifestacije su izgubile smisao.

    Naši pokušaji da razgovaramo sa rukovodstvom ŠG „Banat” su ignorisani. Nadam se da će reagovati posle objava na društvenim mrežama. Njihovo sedište je u Pančevu i trebalo bi da imaju odgovornost prema gradskoj vlasti koja izdvaja novac, i prema Pančevcima kojima je ova lokacija najdragocenije mesto za odlazak u prirodu. Staze oko Čardaka su praktično prostor u plućima Pančeva i čitavog regiona – Deliblatske peščare. Mi ćemo u „Jelenku” imati sastanak, pa ćemo videti šta ćemo dalje, zaključio je Milan Glumac.

    Odmaralište na Čardaku, ponovo je potencijal koji su kao turistički zvanično prepoznali i u “„Vojvodinašumama”. Glumac smatra da ovakav odnos prema stazama, u čije se uređenje godinama ulagalo, i koje su ljudi masovno počeli da koriste – sigurno ne doprinosi turizmu. Naprotiv.

     

    Zbog stanja u kome su zatečene ovog vikenda šetačke staze na Čardaku, Milan Glumac, iz Planinarsko sportskog društva „Jelenak”, alarmirao je javnost preko društvenih mreža.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]