Gradska uprava
Društvo

Teško do informacija u Pančevu, i ove godine beležimo pad na listi transparentnosti gradova Srbije

Izvor: 
013info/Tanjug/Euronews Srbija Uto, 24/05/2022 - 17:31Transparentnost gradova i opština u Srbiji blago je povećana u 2022. godini u odnosu na prethodnu, ali je prosek i dalje nizak, rezultat je istraživanja koje je Transparentost Srbija sprovela tokom 2022. godine. Pančevo je i ove godine nastavilo pad, pa je rangirano na 66 mestu, za dva manje nego prošle godine. Najtransparentnije lokalne samouprave prema ovogodišnjem istraživanju su Novi Pazar, Sombor i Sokobanja.

Prosečni indeks transparentnosti gradova i opština u Srbiji u 2022. je 49 (od maksimalnih 100), što je i dalje slab rezultat, ali za poen bolji nego prethodne godine i za devet bodova bolji nego u 2015, kada je istraživanje sprovedeno prvi put, navodi se u Analizi koja je objavljena na sajtu Transparetnosti.

Rezultat iznad 70 poena zabeležilo je 11 opština i gradova, dok su četiri ostvarile skor veći od 80. Novi Pazar, koji je prošle godine bio četvrti, sada je na vrhu tabele, sa ocenom 87. Sombor je ponovo na drugom mestu, sa skorom 85, dok je Sokobanja ostvarila napredak za dve pozicije i zauzima treće mesto sa 84 poena.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, ocenio je da iako se iz godine u godinu beleži napredak, prosek je ipak i dalje nizak.

Ilustrovao je to rezultatima po kojima je skoro polovina - 49 odsto opština poboljšala rezultat, ali je čak kod 46 odsto lokalnih samouprava zabeležen pad.

Među njima je i Pančevo koje je ispod proseka po trasparentnosti sa indeksom 48. Naš grad je isti indeks imao i prošle godine, ali je bio dva mesta bolje plasiran (64). Pančevo je pre pet godina – 2017. bilo prvoplasirano prema analizi Transparetnosti od kada beleži konstantan pad.

Poverenik: Ove godine svaka treća žalba na rad lokalnih samouprava

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović naveo je da je od početka ove godine zabaležen trend da najviše žalbi Povereniku stiže na rad lokalnih samouprava, oko 35 odsto, što je značajan porast u odnosu na celu prethodnu godinu kada je stiglo manje od 20 odsto.

Podsetio je da u Srbiji više od 40 odsto svih organa vlasti čine mesne zajednice, i da više transparentni i proaktivnosti građanima omogućava da lakše dođu do potrebnih i tačnih informacija.

Kada je u pitanju Pančevo, prema podacima Poverenika za informacije od javnog značaja, rekordan broj pritužbi zbog postupanja/nepostupanja Gradske uprave po podnetim zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja bio je u 2020. godini.

Kako su za 013info naveli iz Kancelarije Poverenika u 2018. godini upućene su dve žalbe, a u 2019. godini 5. Najviše pritužbi, čak 41, Poverenik je dobio u 2020. godini, dok je u 2021. godini primio 14 žalbi po ovom pitanju.

 
MarketingNajnovije vesti