Društvo

Toplane u Srbiji traže poskupljenje usluge, zbog rasta cena energenata tu mogućnost razmatra i JKP „Grejanje“ Pančevo

Izvor: 
013info/Euronews Srbija Čet, 23/06/2022 - 17:19Do sada je jedna toplana zvanično tražila od lokalne samouprave poskupljenje grejanja od 1. jula, a još nekoliko njih razmatra mogućnost da u narednom periodu opštinama i gradovima u kojima posluju pošalju nove cenovnike, prenosi Euronews Srbija. O toj mogućnosti razmatraju i u pančevačkom JKP-u „Grejanje“.

Kako za Euronews Srbija kaže Dejan Stojanović, predsednik Udruženja toplana Srbije, ovi zahtevi se lokalnim samoupravama, koje daju saglasnost na predložene cene, mogu dostaviti najkasnije do 1. septembra, a od lokalnih vlasti zavisi da li će građani od sledeće sezone grejanje plaćati skuplje. Obrazloženje za korekciju cena je drastično poskupljenje energenata.

Portal 013info pre tri dana je pokušao da sazna da li je JKP Grejanje zatražilo povećanje cena grejanja od lokalne samouprave i da li se ta mogućnost uopšte razmatra. S obzirom da direktorka Grejanja Zdenka Jokić nije odgovorila na telefonske pozive, ova, kao i pitanje koliko bi eventualno poskupljenje građani Pančeva mogli da očekuju, prosledili smo na mail javnog komunalnog preduzeća ali je odgovor na postavljena pitanja verovatno greškom stigao na redakciju drugog lokalnog medija.  

pitanja 013info za JKP Grejanje
pitanja 013info za JKP Grejanje

Direktorka Grejanja Zdenka Jokić navela je da do ovog trenutka od lokalne samouprave preduzeće na čijem je čelu nije zatražilo povećanje cena usluga grejanja i isporuku tople potrošne vode, ali da se ipak sada razmatra ta mogućnost u najskorije vreme, a u skladu sa zakonskim rokovima, odnosno do početka nove grejne sezone 2022/2023.

„U toku je dnevno praćenje kretanja cena energenata, struje i gasa na tržištu kako bi se odredio procenat korekcije cene usluga grejanja za korisnike stambenog i poslovnog prostora. U slučaju da cene barela nafte na svetskom nivou budu skočile, a po svoj prilici hoće, i pod pretpostavkom da tad cena gasa za 1.000 m3 bude 450 američkih dolara minimalna korekcija cene naših usluga da bi se pokrili troškovi gasa bili bi između 21% za korisnike po utrošku i 25% za korisnike koji plaćaju uslugu po metru kvadratnom. U tom povećanju bi se nalazio samo varijabilni deo. Fiksni troškovi naših usluga bi ostali na istom nivou iako su i oni povećani zbog većih cena neophodnih materijala i opreme. Što se drugog energenta tiče, cena električne energije takođe ulazi u cenu naših usluga, tako da se razmatra koliko bi iznosila korekcija u odnosu na taj energent“, navodi Jokić.

Ugrožene toplane koje pretežno koriste tečno gorivo

U 66 toplana koliko ih ima u Srbiji, 80 odsto toplotne energije se pravi iz gasa, dok je po 10 odsto mazut i ugalj. Dejan Stojanović, predsednik Udruženja toplana Srbije, za Euronews Srbija kaže da su posebno ugrožene toplane koje 100 odsto ili pretežno koriste tečno gorivo, odnosno niskosumporni mazut.

"Cena je otišla u nebo i njima je likvidnost ugrožena još od početka prethodne grejne sezone. Imali smo dramatičan rast cena i to se uglavnom na njih odrazilo, dok je za prirodni gas cena bila konstantna i nije uzimana čak ni promena kursa dolara, tako da je tu bila nešto povoljnija situacija", kaže Stojanović.

On napominje da su već napravljeni ozbiljni koraci i planovi zamene energenata u onim toplanama u kojima je to moguće i napominje da njih 16 nema mogućnost supstitucije drugog energenta, već da mogu da koriste isključivo prirodni gas i da je prioritet da se za njih u svim varijantama obezbedi dovoljno ovog energenta.

"Možemo reći da smo sve ovo već "vežbali" 2009. kada je isto bio problem u isporuci sa Ukrajinom i mislim da ćemo spremni dočekati grejnu sezonu. S druge strane, napravljeni su scenariji, ako bude nedostajalo od 10, 20, pa do 50 odsto gasa, kako da to nadomestimo. Notirani su pojedinačni kapaciteti i potrebe svih toplana. Generealno toplane potroše oko 590 miliona kubika prirodnog gasa, a na ove koji nemaju mogućnost zamene ode 125 do 130 miliona kubika, tako da oko 450 miliona može da se supstituiše. Država se ozbiljno uključila u tu priču, mislim da smo na vreme krenuli i da ćemo uspeti da obezbedimo sigurnost snabdevanja i energentima i toplotne energije", kaže Stojanović.

On podseća da su Užice, Smederevo, Nova Varoš i Zaječar tražili povećanje cena prošle godine, ali da su odložili primenu novih cenovnika, odnosno da su praktično gradska veća usvojila odluku, ali su je odložili na šest meseci posle grejnog perioda.

"Toplanu u Zaječaru su energenti koštali 290 miliona, a 210 miliona dinara su fakturisali građanima i imali su minus od 80 miliona samo na supstanci, samo na energentu.  Svaku žurku neko mora da plati, ne padaju pare sa neba i to neko mora da nadomesti. Ništa ne možemo da prognoziramo, vrlo je teško reći kako će se cene kretati, jer ne znamo šta sve može da se desi. Svedoci smo da sve poskupljuje, ali i da je situacija nepredvidiva", ukazuje Stojanović.

 
MarketingNajnovije vesti