• Traži se Gradsko veće Pančeva

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Gradsko veće Pančeva povuklo se u duboku ilegalu nakon što je pre više od mesec dana donelo odluku da više ne dozvoli prisustvo novinara svojim sednicama. Sudeći prema zvaničnoj internet stranici Pančeva, poslednju odluku iz svoje nadležnosti gradska vlada donela je 20. septembra, i od tada joj se gubi svaki trag. Nenaviknuta na ovakvo zatišje u radu lokalne izvršne vlasti, javnost se zabrinula za zdravlje, a zatim i sudbinu kako ovog kolektivnog organa samoupravljlanja, tako i svakog njegovog člana pojedinačno. Uostalom, ako se tu nekome nešto ne daj bože desilo 40 dana je taman vreme da se pozove nadležno svešteno lice da obavi svoje.

    Istini za volju, ne postoji zakonska obaveza da se u određenim rokovima Veće sastane radi donošenja akata iz svoje nadležnosti. Međutim, lokalna Skupština mora da se sastane bar na tri meseca, a sve te odluke i druga dokumenta moraju da prethodno budu usvojeni na Veću, te se očekuje da u narednihi mesec i po dana i ono zaseda. To je tako kada se štreberski shvata primena zakona. Ako se propisi tumače fleksibilno, onda to može i drugačije da izgleda.

    Šta bi moglo da stoji iza ove misterije „umrtvljenog“ Gradskog veća Pančeva?      

    Kako ne postoje pravni ni politički razlozi da se uvodi prinudna uprava u Pančevu, nije verovtno da je ovdašnja vlada raspuštena.

    Drugo moguće objašnjenje je u Gradskoj upravi u toku vežba iz oblasti civilne zaštite sa temom delovanje organa lokalne vlasti u uslovima elementarnih nepogoda i ratnog stanja, pa da se članovi veća sastaju u tajnosti, daleko od očuju neprijatelja i donose isto takve tajne odluke za koje isti taj neprijatellj ne sme da zna. Domaća javnost je u ovom slučaju dobila ulogu „plavog“, to jest neprijatelja.

    Treća mogućnost je da smo konačno dosegli ideal komunizma o ukidanju države pa time i vlasti. Ova opcija je namjanje verovatna, jer ne idu komunističke bajke uz najsuroviji liberalni kapitalizam.

    I poslednja, ali ne i najmanje verovatna mogućnost je da se in vivo vežba paralelno ukidanje izvršne vlasti i same javnosti. Ustavne promene posle toga bi došle samo kao formalnost koja treba da prati praksu, kako život ne bi išao drumom a propisi šumom.   

     

     

     

    Gradsko veće Pančeva povuklo se u duboku ilegalu nakon što je pre više od mesec dana donelo odluku da više ne dozvoli prisustvo novinara svojim sednicama. Sudeći prema zvaničnoj internet stranici Pančeva, poslednju odluku iz svoje nadležnosti gradska vlada donela je 20. septembra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo