Medija centar
Mediji

Trenutno stanje u medijima najgore od 2001. godine

Izvor: 
Agencija ‚‚Beta Pet, 24/06/2016 - 12:15

Stanje u medijskom sektoru u Srbiji u prošloj godini najlošije je ocenjeno u odnosu na poslednjih 15 godina, prema Indeksu održivosti (MSI), medija u kome se ocenjuju sloboda govora, profesionalni standardi, transparentnost izvora, ekonomska samodovoljnost i rad medijskih institucija.

- Što se tiče slobode govora, prošle godine novinari su bili izloženi pritiscima, pretnjama, fizičkim napadima, omalovažavanju, uz blage reakcije pravosudnog sistema... Uprkos zakonima, urednička nezavisnost i autonomija javnih servisa nije osigurana. Sloboda govora je ugrožena uprkos Ustavnoj i zakonskoj zaštiti, rekao je autor godišnjeg izveštaja MSI Goran Cetinić na konferenciji za novinare.

Cetinić je naveo i da je izveštavanje sve manje objektivno i sve manje bazirano na istraživanju, i da u medijima preovladavaju tabloidni sadržaji.

- Profesionalno izveštavanje je na najniženem nivou u poslednjih 20 godina. Što se tiče etičkih standarda, u 2015. godini u štampanim medijima u proseku su dnevno etički standardi narušavani bar 10 puta, kazao je Cetinić.

On je kazao da u medijima ima malo analitičkih istraživačkih tekstova i da političari često nameću teme.

Opširnije na ovom linku.

 
MarketingNajnovije vesti