Društvo

Tri veka rimokatoličanstva u Pančevu

Pančevo, Pon, 16/10/2017 - 09:27
Vladimir Đoković

Proteklih dana obeleženo je 300 godina rimokatoličanstva u Pančevu. Nadležni biskup zrenjaninski Ladislav Nemet i nadbiskup Stanislav Hočevar, zajedno sa sveštenstvom, propovedi i svetom misom obeležili su tri veka vere u Pančevu misom u crkvi svetog Karla Boromejskog. Matične knjige katolici u Pančevu vode od  1718. godine a sada se aktivno bogosluži na hrvatskom i mađarskom jeziku.

Na sajtu biskupije zrenjaninske navedeni su i sledeći istorijski podaci:

Na poziv Karla III. između 1711. i 1740., zauzevši ponovno teritorij koji je bio pod Turcima, mjesto su naselili doseljenici iz južne Njemačke. Druga veća skupina stigla je oko 1796. Župa je osnovana 1716. Za župu se skrbilo iz riznice. Prvu kapelu dao je sagraditi grof Merczy Claudius, te je 1722. posvećena u čast Marije pomoćnice. Kapela je postupno uništena ponovnim dolaskom Turaka 1738. Druga crkva je izgrađena 1744. o troškovima države i to u čast svetog Ivana Nepomuka. Treća crkva je izgrađena uz pomoć carice Marije Terezije u čast svetog Karla Boromejskog i posvećena je 11. svibnja 1757. Ponovnim prodorom u mjesto 1780. Turci su je koristili kao hambar. Uz postojeću crkvu 1854. podignuta je kapela, a 1858. i toranj.

Župu su vodili redovnici i franjevci, manja braća.

Ova franjevačka zajednica je prvo pripadala mađarskoj provinciji, a poslije Trianona potpala je pod hrvatsku provinciju. U devedesetim godinama prošloga stoljeća hrvatski franjevci napustili su Pančevo. Od tada dijecezanski svećenici obavljaju pastoralnu skrb u ovoj župi. Slovenske školske sestre franjevke imaju dvije kuće u Pančevu. Nakon raspada bivše Jugoslavije sestre su napustile biskupiju.

Navodi se i znamenita osoba iz Pančeva.

Velečasni  Alfréd Gáspár Gusztáv (26. mart 1908. – Zatvor u Vacu, 19. juli 1951.) nadbiskupski savjetnik, kateheta, poznati govornik, crkveni pisac. Teološki studij završio je u Estergomu. Za svećenika je zaređen 1933. Narodni sud u Budimpešti ga je osudio na doživotnu robiju. U zatvoru u Vacu preminuo je u teškim uvjetima.

Kao filijale katoličke zajednice u Pančevo pominju se crkva Svete Ana, majka Blažene Djevice Marije, u ulici Oslobođenja u Pančevu. Među građanima poznatija kao Vajfertova crkva.

Staro je nastojanje pačenvačkih vjernika da takozvanu kapelu Weifert preurede u župnu crkvu i da vođenje novoformirane župe obavlja svećenik. Kapelu u Pančevu II. podignuta je 1889. na rang kapelanije bez označavanje njezinih granica, a pastoral su obavljali oci franjevci.


MarketingNajnovije vesti