• TRIBINA U PANČEVU: Zagađeni vazduhom, podzemnim vodama od Dunava, pa kroz zemljište

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U organizaciji resornih odbora za zaštitu životne sredine Demokratske i Narodne stranke u Kupeu je održana tribina “Zaštita životne sredine Pančevo, ima li napretka?”.

    Univerzitetski profesor, biohemičar, koji se decenijama bavi ekologijom, a bio je i na čelu rasformirane državne Agencije za hemikalije Branimir Jovančičević, koji je izabran i za poslanika DS na prošlim izborima ocenio je da 25-30 bitnih pomaka u Srbiji u ovoj oblasti nema.

    On je upozorio da je u Srbiji u 2021. godini bilo 130.000 divljih deponija, uz primedbu da je teško da ih je sada manje.

    Kao ekspert on je još 1997. godine radio na utvrđivanje eko statusa podzemnih voda Rafinerije nafte Pančevo. Upozorio je na značaj problema podzemnih voda koje su na aluvijalnoj ravni na kojoj se Pančevo  nalazi, na dubini od tek 10tak metara, te da su pod direknim uticajem Dunava, koji često visokim vodostajem gura zagadjenje kroz te vode ka zemljištu.

    Upozorio je da je možda problem aerozagađenja za Pančevo prošlost ali su sada problem podzemne vode jer smo poljoprivredna sredina.

    Govoreći o vodi za piće u Kikindi i Zrenjaninu, rekao je da su zagađivači kao što su arsen i brom nativni, dakle iz prirode, te da je tu jedino rešenja povratna osmoza.

    On je naglasio da je prostor Pančeva specifičan i da su to ulazna vrata za celu Vojvodinu, što se zagađenja tiče.

    Nekadašnji osnivač NIS-ove službe za zaštitu životne sredine a sada predsednik resornog ekološkog odbora DS-a koji živi u Pančevu magistar Saša Hadži Perić sećajući se šta su sve Pančevci preživeli tokom decenija sa hemijskom industrijom koja je bila i bombardovana rekao je da sa funkcije u naftnoj kompaniji nije mogao uvek da govori punu istinu, odnosno da je morao da je ublažava,  spominjući i “omču o vratu”.

    On je rekao da je zagađenje od bombardovanja Pančeva stiglo do Norveške, gde je izmereno.

    Rekao je da je tokom bombardovanja naređivana evakuacija Rafinerije pri bombardovanju Petrohemijske hlorne linije, ka Starčevu, zbog pravca vetra.

    Naveo je da je zemljište u južnoj zoni natopljeno otrovima, rekao da još bio u NISu kada su imali najmoderniju tehniku kojom je to utvrdjeno, naveo i da su pijezometri zatrovane podzemne vode nalazili na 3-5 metara dubine.

    On je upozorio na problem upravljanja otpadom, ocenio da vlada građevinska anarhija Pančevom što donosi nova dodatna opterećenja zdravlju građana.

    Podsetio je i na skladištenje bez pune dokumentacije veštačkog đubriva u Staklari, i zapitao se kojom tehnologijom, da li starom, će se obnavljati proizvodnja veštačkog đubriva u Azotari.

    On je istakao da DS ima stručnjake i znanje da se stanje u zaštiti životne sredine poboljša, te da je neophodno animirati mlade po školama kako bi se problemi brže rešavali.

    Doktor Aleksandar Andjelković iz resornog odbora Narodne stranke ocenio je da od ekologije nema oblasti u Srbiji o kojoj se više priča a manje radi.

    On je ocenio da u Srbiji ne postoji sistem, odnosno država, u oblasti zaštite životne sredine, kao ni u ostalim oblastima.

    Govoreći o Pančvu, rekao je da je voda na kupalištu u Ivanovu 5. kategorije, znači nije za kupanje, naglasio da je za grad koji je decenijama u “top 5” po zagađenosti malo četiri merna mesta, a istakao je da je gradska deponija na Dolovačkom putu jedna od boljih u Srbiji, te dodao da nije napravila sadašnja vlast.

    On je zatražio da na medijskom javnom servisu uz vremensku prognozu svakodnevno budu i informacije o aktuelnom stanju životne sredine i zagađenosti.

    Upozorio je na slabu javnu vidljivost, prikrivenost podataka o kvalitetu vode za piće u puno sredina u Srbiji.

    Ocenio je da se loše stanje svesno prikriva zbog socijalno mira, te da korist od toga ima grupa koja je na vlasti  a ostalim građanima kako bude.

    On je upozorio i na problem ne prečišćavanja otpadnih voda, komunalnih a posebno iz privrede.

    Kao gost tribine obratio se i aktivista iz Jabuke Radomir Orlović koji je ukazao na značaj efikasnijeg gradskog prevoza i vožnje bicikala u smanjenju zagađenja, te pozvao da se sada jasen, bagrem i hrast umesto patuljastog drveća što je u Pančevu trend.

     

     

    U organizaciji resornih odbora za zaštitu životne sredine Demokratske i Narodne stranke u Kupeu je održana tribina “Zaštita životne sredine Pančevo, ima li napretka?”.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo